Убиецът на Вероника: Малко е да кажа, че съжалявам

OFFNews 14 септември 2015 в 14:26 3727 6

Убиецът на Вероника: Малко е да кажа, че съжалявам

„Малко е да кажа, че съжалявам, наистина”. Това каза пред съда Илиян Здравков, който е обвинен за убийството на студентката Вероника Здравкова. 40-годишният рецидивист призна вината си и по тази причина делото срещу него ще се гледа по съкратената процедура. Това означава, че ако бъде признат за виновен, Илиян ще получи с 1/3 по-малка присъда.

Майката и бащата на Вероника заявиха пред журналисти, че не вярват на думите на Здравков и според тях това е трик, за да избегне най-тежката присъда. Трайчо и Надя Трайкови бяха конституирани като частни обвинители и граждански ищци. Те предявиха иск за 200 000 лв. кръвнина.

Великотърновският окръжен съд днес реши, че самопризнанията на Илиян Здравков се потвърждават от събраните доказателства.

Пред съда прокурорът Цани Попов изчете обвинителния акт, от който стана ясно, че 23-годишната студентка е починала в резултат на тежка черепно-мозъчна травма. Тя е получена, след нанасянето на 8 удара с брадва в областта на главата и тила - шест от тях са били с тъпата част на брадвата, а останалите два - с острата. От медицинската експертиза стана ясно, че момичето е починало преди тялото ѝ да попадне във водите на река Янтра.

Като веществени доказателства по случая бяха редявени дрехите на Илиян Здравков, дрехите и вещите на Вероника, както и предметът на убийството.

От съдебно-психологическата експертиза, направена на Илиян Здравков, е станало ясно, че той е бил и към момента е в добро психологично здраве. В момента на извършване на престъплението, поведението му се определя като дисоциално, но той напълно е осъзнавал действията си. Освен това стана ясно, че той е осъждан три пъти – два за грабеж и едни за грабеж, придружен с убийство, за което е излежал 10-годишна присъда.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови