Три месеца Италия ще охранява небето ни

Юлиан Христов Последна промяна на 21 юни 2017 в 14:24 8807 7

Три месеца Италия ще охранява небето ни

В рамките на три месеца  - 15 юли – до 15 октомври, италианските военновъздушни сили ще се включат в охраната на българското въздушно пространство (Air Policing).

На заседанието си в сряда правителството разреши провеждането на съвместни задачи по усилване на охраната на въздушното пространство. "Мисията е в изпълнение на мерките по гарантиране на сигурността на страните-членки по източния фланг на НАТО и ще се изпълнява по плановете и процедурите на Интегрираната система на Алианса за противовъздушна и противоракетна отбрана (NATINAMDS)", уточняват от правителствената пресслужба.

Четири изтребителя „Eurofighter Typhoon“ от състава на италианските ВВС ще бъдат дислоцирани на авиобазата Граф Игнатиево. С тях ще има и до 110 души персонал. В момента охраната на въздушното пространство се извършва от две двойки изтребители МиГ-29 от състава на българските ВВС.

Италианските дежурни самолети ще изпълняват задачи по зона за дежурство във въздуха, прехват, визуално опознаване и съпровождане. От българска страна ще продължи изпълнението на ангажименти по носене на дежурство в Интегрираната система на НАТО за противовъздушна и противоракетна отбрана.

Всяка една от страните ще поеме разходите за собствените сили и средства, участващи в дейностите по усилване на въздушната охрана.

Това че италиански бойни самолети ще дават дежурство по охрана на българското въздушно пространство обяви през февруари министърът на отбраната Стефан Янев. Тогава той потвърди, че предходното ръководство на Министерството на отбраната е изготвило концепция за съвместна охрана на небето ни с други държави, като това ще става срещу заплащане. Служебното правителство обяви, че ще търси варианти да денонсира финансовата част на концепцията.

Като командир на ВВС, а по-късно и като кандидат за президент, Румен Радев неколкократно твърдеше, че бойната ни авиация е пред колапс. Именно той изнесе твърденията за подготвяне на съвместна охрана на въздушното пространство срещу заплащане.

През септември миналата година вече беше извършен съвместен Air Policing с изтребители на американската бойна авиация. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27639

5

sottozero

21.06 2017 в 17:01Така е,на вас не ви трябва армия,нито заводи, нито работни места, нито пенсии и майчински,нито да произвеждате нещо-защо да го правите след като вашите съюзници произвеждат. Вие трябва само да си платите;)

27639

3

sottozero

21.06 2017 в 15:38Пълен разпад на държавата България.

38251

2

Denis Rizanov

21.06 2017 в 15:07

Какво стана с краваристанците?! Нали им се врекохме във В.Н.Л.? Ние сега за тях "последни дупки на кавала" ли сме или да? перукан ебемчев се кълнеше, че докато е жив само американци ще ни пазят небето "за без пари"!