Трети ден окупация в СУ (снимки)

Николаос-Теодорос Цитиридис Последна промяна на 27 януари 2014 в 09:26 16500 26

Окупация в Софийския университет Снимка: Сергей Антонов
Окупация в Софийския университет Снимка: Сергей Антонов

Ректоратът на Софийския университет осъмна окупиран за трети пореден и първи работен ден днес. Въпреки че още рано сутринта ректорът проф. Иван Илчев обяви, че днес е нормален работен и учебен ден и че се предполага всички служители да са на работните си места в 9 ч., студентите не отвориха вратите на Ректората. Засега полиция не се намесва.

Вместо да отворят вратите на Ректората, на импровизирана пресконференция днес студентите обявиха, че окупацията е безсрочна и че в сградата на Ректората няма да бъдат допуснати нито студенти, нито преподаватели, нито служители на Университета.

В отговор ректорът проф. Иван Илчев, който обяви водачите на повторната окупация като "не толкова интелигентни", колкото са били водачите на първата окупация през октомври, внесе документи в Прокуратурата по повод окупацията.

"Надявам се, че скоро ще приключи тази криза и ще успеем да наваксаме. Както виждате, тези, които са завзели университета, не се интересуват от интересите на студентите", заяви той.

Той изрази притеснения, че днес е крайният срок, до който СУ трябва да внесе документите за проект за 5 милиона лева, а в петък трябва да се платят заплатите. В същото време не е ясно и как ще се проведат студентската сесия и очните занятия на задочните студенти.

Тази сутрин пред вратите на СУ се събраха студенти, които влязоха в спорове с "окупаторите" и заявиха, че имат занятия и искат да присъстват на тях. В един момент двама от студентите прескочиха заключената ограда и влязоха в двора. До сблъсъци не се стигна. Превантивно в района бяха изпратени няколко патрулки, цивилни и униформени служители на реда.

Преподавателите, които подкрепиха първата окупация на Ректората, сега призоваха всички, които не са студенти или преподаватели в СУ да напуснат сградата, спазвайки принципа на автономията.

Един от "ранобудните" преподаватели, подкрепил първата окупация - доц. Кристиан Таков от Юридическия факултет, открито се обяви против повторната окупация и директно заяви, че тя не помага, а пречи на целите на протестиращите студенти.

Към обяд Университетът стана сборен пункт за протестиращи и контрапротестиращи.

При Алма матер се събраха общо 100-150-ина души, които се смесиха. Полиция заприижда към Ректората, за да раздели едните от другите. В този момент "контраокупатори" започнаха да прескачат оградата и да се събират в двора на Ректората. Над 20 души успяха да влязат по този начин, без полицията да ги спре.

Униформените служители на общинска и охранителна полиция - вече значително повече от протестиращите - пък разделиха протестиращи и контрапротестиращи от двете страни на уличката и сами застанаха посредата в два кордона. Така от едната страна се чуваха скандирания "Окупацията вън", а от отсрещния тротоар им отговаряха с "Червени боклуци".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2014 в 13:00

Много ми е интересно дали децата на тези,които са толкова въодушевени от тъй наречената окупация, учат в България и по-конкретно в СУ "Климент Охридски"? Дали щяхте така да се радвате, ако една групичка дебили проваля цяла учебна година на десетки хиляди студенти и на вашия син или дъщеря?
Ако толкова много ви пречи властта и сегашното правителство, защо не вземете да се съберете няколкостотин хиляди човека и просто ги пометете - колете, бесете, пребивайте, разстрелвайте, закопавайте ги живи, ако щете! Защо се криете зад няколко човечета?

27.01 2014 в 12:59

o_sando.
искаш коментар?

Ето ти:

"Историята винаги се повтаря, първо като трагедия, после като фарс." (К.Маркс)

Окупацията на Софийския университет е живото доказателство за правотата на горното съждение.

27.01 2014 в 12:40

да помолиме за коментар ....ПОЛЯ

В своя нарочна декларация от 16 януари 2014 г. на синдикалната организация на КНСБ в „Ремотекс Раднево“ ЕАД, се заявява категоричната позиция, че работещите в дружеството настояват отговорните държавни институции да приложат цялата си сила, включително чрез законодателни промени, за да разрешат възникналия тежък социален конфликт. В противен случай в своята декларация работниците и служителите заявяват, че ще предприемат всички възможни способи да защитят правата си, включително гражданско неподчинение.

Ръководството на КНСБ и Федерацията на независимите синдикати на миньорите – КНСБ отново настояват незабавно да бъдат отменени актовете, наложени от служители на РПУ – Раднево на синдикалните лидери и двамата работници в дружеството, които не са организатори на спонтанните протести от 20 януари 2014 г. досега (те бяха организатори на протестните акции от 13 до 20 декември 2013 г.). За ситуацията в „Ремотекс Раднево“ ЕАД и в град Раднево КНСБ ще алармира днес и вицепремиера и министър на вътрешните работи на Р България Цветлин Йовчев. Искането е да бъдат предприети незабавни мерки, като отговорността за ескалацията на социалното напрежение в общината трябва да понесат държавните институции, които явно са неспособни да принудят самозабравили се собственици и работодатели да спазват законите на Република България и Европейската социална харта.


... имаме ли "двоен стандарт" за Т.Н. Гражданско Неподчинение... да/не ???
Предварително благодаря за "отделеното" време...

27.01 2014 в 12:32

"прави любов (с Партията), а не война (с Партията)..."

джон ЛЕНИН... с подкрепата на ринго Сталин и пол Макаренко....хахаха, сменяй ника, плс

27.01 2014 в 12:27

КОЛЕКТОРЧЕТО...

ето ти материал за "корекЦуване" (давам ти право да задраскаш НЕвярното):

КОЙ? е "проф." Илчев

Син е на акад. Илчо Димитров, Изявен функционер от номенклатурата на БКП и БСП,. бил завеждаш отдел „Идеология и агитация“ към ЦК на БКП, израстнал до член на ЦК на БКП (5 април 1986-2 февруари 1990). Народен представител в 9-о (35-о) Народно събрание (17 юни 1986 г. - 3 април 1990, действало и по време на възродителния процес). Министър на просветата, науката и културата в правителството на Георги Атанасов (1986-1987). Министър на образованието, науката и технологиите в правителството на Жан Виденов (1995-1997)... и т.н.

http://bg.wikipedia.org/wiki/%D0%98%D0%B2%D0%B0%D0%BD_%D0%98%D0%BB%D1%87%D0%B5%D0%B2

П.С. Главният ти Редактор (Слонът)заявил, че след съботно-неделно корекЦуване "опорните точки" на целия екип, се очаквало Значително да Ви е повишил КПД-то... верно ли веее...

27.01 2014 в 12:02

Харисън - защото нарушихте моя девиз "Правете любов, а не войни"!...

27.01 2014 в 12:02

lumpen,
Как какво ще постигне - диктатура! Така ще си стои ректор още няколко мандата. Това му трябва на човека - тиха чиновническа службичка и обществено звание.

27.01 2014 в 11:33

До 09 mechok

Абе mishko сижа треперлижа , страхлижа. Ти ли ще поведеш милион бе отрепко. Б@си и нещастника. Че ти "ГЕРОЙЧО" насран посран кога се върна от Киев? Нали и там искаше да даваш рамо на тамошните дебили.