Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Трети ден окупация в СУ (снимки)

Николаос-Теодорос Цитиридис 27 януари 2014 в 09:26 17235 24

Окупация в Софийския университет Снимка: Сергей Антонов
Окупация в Софийския университет Снимка: Сергей Антонов

Ректоратът на Софийския университет осъмна окупиран за трети пореден и първи работен ден днес. Въпреки че още рано сутринта ректорът проф. Иван Илчев обяви, че днес е нормален работен и учебен ден и че се предполага всички служители да са на работните си места в 9 ч., студентите не отвориха вратите на Ректората. Засега полиция не се намесва.

Вместо да отворят вратите на Ректората, на импровизирана пресконференция днес студентите обявиха, че окупацията е безсрочна и че в сградата на Ректората няма да бъдат допуснати нито студенти, нито преподаватели, нито служители на Университета.

В отговор ректорът проф. Иван Илчев, който обяви водачите на повторната окупация като "не толкова интелигентни", колкото са били водачите на първата окупация през октомври, внесе документи в Прокуратурата по повод окупацията.

"Надявам се, че скоро ще приключи тази криза и ще успеем да наваксаме. Както виждате, тези, които са завзели университета, не се интересуват от интересите на студентите", заяви той.

Той изрази притеснения, че днес е крайният срок, до който СУ трябва да внесе документите за проект за 5 милиона лева, а в петък трябва да се платят заплатите. В същото време не е ясно и как ще се проведат студентската сесия и очните занятия на задочните студенти.

Тази сутрин пред вратите на СУ се събраха студенти, които влязоха в спорове с "окупаторите" и заявиха, че имат занятия и искат да присъстват на тях. В един момент двама от студентите прескочиха заключената ограда и влязоха в двора. До сблъсъци не се стигна. Превантивно в района бяха изпратени няколко патрулки, цивилни и униформени служители на реда.

Преподавателите, които подкрепиха първата окупация на Ректората, сега призоваха всички, които не са студенти или преподаватели в СУ да напуснат сградата, спазвайки принципа на автономията.

Един от "ранобудните" преподаватели, подкрепил първата окупация - доц. Кристиан Таков от Юридическия факултет, открито се обяви против повторната окупация и директно заяви, че тя не помага, а пречи на целите на протестиращите студенти.

Към обяд Университетът стана сборен пункт за протестиращи и контрапротестиращи.

При Алма матер се събраха общо 100-150-ина души, които се смесиха. Полиция заприижда към Ректората, за да раздели едните от другите. В този момент "контраокупатори" започнаха да прескачат оградата и да се събират в двора на Ректората. Над 20 души успяха да влязат по този начин, без полицията да ги спре.

Униформените служители на общинска и охранителна полиция - вече значително повече от протестиращите - пък разделиха протестиращи и контрапротестиращи от двете страни на уличката и сами застанаха посредата в два кордона. Така от едната страна се чуваха скандирания "Окупацията вън", а от отсрещния тротоар им отговаряха с "Червени боклуци".

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Подкастът на OFFNews