Тол системата у нас без бариери, сателит ще следи трафика

OFFNews 04 декември 2015 в 08:37 6462 15

Тол системата в България ще бъде без бариери, а сателити, камери и GPS-и ще следят трафика, както и дали е платена таксата за преминаване.

Това заяви в ефира на Нова телевизия регионалният министър Лиляна Павлова.

По нейни думи, ако МРРБ няма проблем с процедурите по обществените поръчки за тол системата, тя може да бъде готова през 2017 година.

Шофьорите ще имат електронна винетка, която ще може да се плаща по всякакви възможни начини - от СМС до кеш в бензиностанция на специални устройства.

Превозните средства над 3.5 тона ще бъдат следени чрез сателит, a бариери няма да има по магистралите. Ако не са си платили и се возят, то те ще бъдат спрени и санкционирани.

Павлова коментира и новия тунел, който трябва да бъде построен на на "Струма" в отсечката преди Кресненското дефиле. По прогноза, дадена от МРРБ, той трябва да струва 250 млн., но Павлова подчерта, че цената за него е и за 3 км. магистрала, както и за съоръжения и проекция.

Цената на винетките

Според Павлова трябва да престанат да се дават примери с цената на винетките в други държави, където освен този вид такса има и данък за пътищата, а такъв у нас няма.

На въпроса защо цената на винетката стана ясна след местните избори Павлова отговори с това, че след вота е бил готов докладът на експертите и на Световната банка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!