Quantcast

Готови сме за почивстването на пътищата през зимата, увери Павлова

OFFNews Последна промяна на 11 ноември 2015 в 20:33 2165 3

Снимка БГНЕС

Готовността за зимното поддържане на пътищата е добра, показват анализите на Агенция „Пътна инфраструктура“ от проверките по райони. Това обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова на изслушване пред транспортната комисия към Народното събрание днес.

Издадени са необходимите заповеди за мобилизация и денонощен режим на работа и от 1 ноември страната е в готовност за зимна поддръжка на пътищата, увери Павлова.

Поради това, че до края годината трябва да приключат много от големите строителни проекти, част от машините все още работят на обектите. Към момента областните пътни управления разполагат с 60% от необходимата техника по райони и при необходимост могат да я преоборудват до пълна наличност в срок от 24 до 72 часа. Това не важи за планинските райони и проходите, където цялата необходима техника е осигурена и налична, каза министърът.

По думите й материалите, необходими за поддръжка на пътищата като сол, пясък, калциев хлорид и други, готовността е по-добра от предишни години, тъй като има запаси и от миналата година.

Миналата година МРРБ подписа договор с БАН, така че 300 контролни пункта следят времето и дават актуална метеорологична информация на всеки няколко часа. От тази година са въведени 300 специализирани броячи и 6 автоматични станции на АПИ за метеорологични прогнози, увери регионалният министър.

Лиляна Пвалова обясни още, че е въведена информационната система LIMA, която ще дава информация дали има затворени пътища и дали се чисти.

Разчитаме и на граждански сигнали за актуална информация проблеми по пътищата и нередности по пътната поддръжка. Системата LIMA е достъпна като мобилно приложение и през сайта www.lima.api.bg и ще дава информация за състоянието на пътната мрежа, за пътнотранспортни произшествия, паднали камъни и дървета, нередности по зимното поддържане и други. На разположение на гражданите е и Ситуационният център на АПИ, който работи 24 часа на телефон 0700 130 20, предоставя информация и при необходимост подава сигнали на 112, каза тя.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.11 2015 в 12:50

Как няма да сте готови- нали Ваши фирми почистват републиканската пътна мрежа. Нали те трябва да приберат космически суми за никаква работа и да ви отчетат процент

12.11 2015 в 08:11

Ще се финансирате от новите цени на винетките ли?
Бял ден да не видите, мерзавци!

11.11 2015 в 21:36

Прави сметка щом за такива глупости ни се обясняват колко сериозна работа няма да свършат. Около герб забелязах, че почна практиката от нищо да правят нещо за да симулират вършене на работа.