'Тезата, че ако България даде оръжие на Украйна, ще бъде въвлечена в конфликта, е несъстоятелна'

"И на Радев не му се е налагало да излага живота си на риск от военни действия", каза бившият военен министър Тодор Тагарев

OFFNews 29 април 2022 в 20:08 3632 5

Снимка БТА/Архив

Естония е страна по-малка от София, с обща граница с Русия, където има компактно руско население. Рискът от предоставяне на оръжия на Украйна е много по-голям. Президентът на Естония декларира, че тази война трябва да приключи с пълно освобождаване на територията на Украйна в международно признатите ѝ граници. Това прави Естония, а ние какво правим? Ние нямаме пряка граница, няма такъв риск за нас и твърдим, че би означавало въвличането ни във война – напълно несъстоятелна теза.

Това заяви пред БНТ бившият военен министър Тодор Тагарев.

По думите на Тагарев има смисъл в идеята да помагаме за ремонта на тежкото украинско въоръжение, тъй като Украйна е сериозен конструктор, създател, дизайнер и производител на авиационна техника, на най-добрите авиационни двигатели в бившата съветска сфера на влияние, а голяма част от украинските заводи са разрушени.

Според него България може да предостави неоценима помощ на Украйна, защото страната използва въоръжение и техника по съветски образци и се нуждаят от съответните боеприпаси.

"Украйна има много сериозна нужда от помощ, включително от въоръжение, техника и боеприпаси, които са налични или се произвеждат в България. Според мен е второстепенен въпросът как точно доставяме това въоръжение (...) България е един от световните лидери по производство на малко и леко стрелково въоръжение и боеприпаси за тях, боеприпаси за оръдия и гаубици (152- и 222-милиметрови), на снаряди за ракетни системи за залпов огън, на гранатомети", каза още бившият военен министър.

Проф. Тагарев коментира и думите на президента Румен Радев, че "политици, които никога не са рискували живота си, с охота излагат на риск живота на другите".

Бившият военен министър заяви, че Радев също не е участвал в бойни действия: „Водил е подготовка, както води всеки един военнослужещ в българската армия, така че и на него не му се е налагало да излага живота си на риск от военни действия".

По повод създаването на бойна група на НАТО у нас Тагарев коментира:

"Отдавна вече не говорим за български батальон, а бойна група, в която може да има един български батальон. Бързо се разбра, че не зависи от нас командването на тази бойна група - тя със сигурност ще бъде в командната верига на НАТО."

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

230

7

Far Rider

05.07 2023 в 10:39

По време на войната във Виетнам СССР доставяше хиляди тонове оръжие, съветски военни специалисти обучаваха виенамците, съветски летци се биеха с американците. По време на войните на арабите срещу Израел съветски военни съветници бяха там, доставяще се съветско оръжие и съветския генерален щаб планираше бойните операции. И още цял куп подобни действия които обаче не смятаха за участие на СССР във война срещу САЩ. Сега генерал-губернатора на Задунайская губерния измисля всякакви идиотизми за да покаже на Путин колко му е верен.

3767

4

Име на профила

29.04 2022 в 23:44

Знам ли ги кои са? Сам каза, че си обикалял по света и много си видял, аз само жълтите павета си знам. Та, вашите.

А за краха на БА не знам, но в този коментар пише нормални, все известни, дори скучни неща. За разлика от едни други коментатори, дето повече ги дават по бнт, бнр и бтв... И те така.

3767

2

Име на профила

29.04 2022 в 21:24

Не са свършили, просто вашите ги дават по едни други сайтове.