Тази нощ местим стрелките назад - може да е за последно

OFFNews 27 октомври 2018 в 06:08 20665 0

Снимка Pixabay

В нощта на 27-ми срещу 28-ми октомври преминаваме от лятното към зимното часове време. Преместването на стрелките този път е с час назад: в 4:00 те се връщат на 3:00 ч. Това означава, че можем да спим с час повече.

Това може би е последният или предпоследният път, в който сме свидетели на смяна на времето.

Очаква се съвсем скоро правителството да вземе окончателно решение дали България да запази завинаги едното от двете - астрономическото зимно време или "изкуствено" въведеното лятно. Процесът на отмяна на смяната на времето обхваща всички страни в ЕС и се случва широко допитване до гражданите на Евросъюза.

Предстои всяка държава членка да обяви кое време - лятното или зимното, предпочита да избере завинаги.

Допитване сред българските граждани, в което гласуваха около 17 000 души, показа, че у нас повече се одобрява лятното часово време. 51% от участвалите в анкетата, инициирана от правителството, са посочили летния режим за предпочитан. Зимният е по-удобен според 38 процента. Има почти пълно единодушие (96%) по въпроса, че смяната на времето два пъти годишно трябва да бъде прекратена.

Следващата смяна на времето традиционно е в края на месец март. Тя може и да не се наложи, ако изберем да останем на астрономическото зимно време.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови