Св. Корнилий разрушил храм на Аполон, днес празнува Корнелия

OFFNews 13 септември 2022 в 06:14 991 1

Св. Корнилий

Снимка Архив

Корнелия черпи за имен ден в деня на св. Корнилий

Църквата почита днес Св. свщмчк Корнилий стотник днес. Имен ден празнува Корнелия.

Корнилий живеел в Кесария Палестинска, произхождал от знатна римска фамилия. Отначало бил езичник. Като станал християнин, Корнилий оставил всичко и тръгнал с апостол Петър, който го възвел в епископско достойнство. Заедно обиколили много страни.

Когато апостол Петър бил в Ефес, получил известие, че в град Скипиосис господства с груба сила езичеството. Апостолът, Тимотей и Корнилий разсъждавали кой от тях да отиде да възвести словото Божие в тоя град, потънал в тъмнина и смъртна сянка. Хвърлили жребий и изборът се паднал на Корнилий.

Преданието разказва, че ревностният Корнилий се отправил незабавно към жителите на тоя нечестив град. Там той претърпял много поругания и мъчения за Христа. С Божия сила разрушил храма на Аполон и кръстил княза на града, Димитрий, заедно с няколко стотици езичници.

Стигнал до дълбока старост. Бог му предизвестил деня на кончината. Той повикал в течение на известно време при себе си всички християни. Дал им последни напътствия да преуспяват в християнските добродетели. Помолил се на Бога за всички тях, оставил свой приемник и тихо и блажено починал.

С течение на времето неговият гроб бил забравен и изоставен. Но светецът се явил на троадския епископ Силуан, посочил му своя гроб и внушил да се изгради на това място храм Божи. Епископът изпълнил нареждането с помощта на благодетелния християнин Евгений.

От мощите на св. Корнилий се извършили много чудеса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови