СУ: Приемът може да бъде отложен или да се кандидатства само на една сесия

OFFNews Последна промяна на 02 април 2020 в 18:25 2280 0

Не е проблем да отложим провеждането на кандидатстудентската кампания на Софийския университет, коментира ректорът проф. Анастас Герджиков в интервю за БНР.

Най-големият университет у нас вече отложи предварителната сесия, която трябваше да започне през март.

"В случай, че матурите бъдат на 30-и май и на 1-ви юни, ще имаме възможност през следващите два месеца да проведем и двете изпитни сесии и през август да направим класирането. Ако епидемията се развие по най-лошия начин и трябва да се отложат още нещата, ще трябва да се откажем от едната от двете сесии и да проведем само една изпитна сесия".

Ректорът на СУ не очаква кандидат-студентите да бъдат много затруднени, защото ще се повтори това, което всяка година се случва, ако и сега изпитните сесии са две. Ако се стигне до вариант със само една сесия, това според него не е сериозна пречка, тъй като преди години вузът приемаше само с по една такава.

Проф. Герджиков посочи, че в СУ "Св. Климент Охридски" вариантът за дистанционно обучение е подготвен, защото в продължение на два програмни периода са били осигурени от МОН два проекта за въвеждане на сериозно дистанционно обучение във висшите училища. По думите му преподавателите също са подготвени да боравят с апаратурата.

Софийският университет има платформа, която предлага различни възможности - от тривиалните до конферентна връзка и чатове, обясни още ректорът на Алма матер.

"Хубавото на тази криза е, че преподавателите, които досега не са имали желание да се научат на това, което колегите им вече могат - да се справят във виртуална среда - сега бяха принудени да го направят. Което ще ни придвижи напред", коментира Герджиков.

За някои дисциплини ще се наложи изтегляне на сесията и наваксване в присъствени занятия, след като приключи епидемията. Ако няма много голямо закъснение оттук нататък, до юли може да се очаква студентите и преподавателите да се справят със завършването на семестъра, със сесията на студентите и с кандидатстудентската кампания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови