СУ отмени кандидатстудентските изпити за Право, ще се влиза с матури

Алма матер ще връща пари за отменени изпити под формата на ваучери. Приемни изпити ще има само за ''Медицина'' и ''Фармация''

Александра Маркарян 18 май 2020 в 11:29 15903 2

Софийският университет отмени кандидатстудентските си изпити по литература и история за регулираната специалност "Право". Вместо с тях в нея тази година ще се влиза с матури. Бала ще формират матурата по литература и общият успех от дипломата.

Решението е взел Академичният съвет на СУ на 15 май с мотива, че така изпълнява заповедта на здравния министър Кирил Ананиев за налагане на противоепидемични мерки след извънредното положение, които са в сила от 15 май до 14 юни 2020 г., става ясно от съобщение, публикувано на сайта на Университета.

Съгласно промените в Правилника за приемане на студенти в Софийския университет „Св. Климент Охридски“ за учебната 2020/2021 година, СУ ще признава оценките от държавен зрелостен изпит (матури) като конкурсни за кандидатстване в 116 от общо 118 бакалавърски програми.

Изпити ще има само за другите две регулирани специалности в Университета - "Медицина" и "Фармация". Този по биология ще е на 20 юни, а по химия - на 14 юни. Запазва се и изпитът математика II (на 21 юни) за специалностите във Факултета по математика и информатика, Физическия факултет и Стопанския факултет.

Защо се отменят изпити за една регулирана специалност "Право", а се запазват тези за други регулирани - "Медицина" и "Фармация", как това изпълнява заповедта на министъра и защо се запазва изпит за прием в нерегулирани специалности (по математика) не става ясно от съобщението. Вероятно отмяната на изпитите по литература и история е мотивирана от факта, че те са най-масовите в Университета, но съобщението на СУ не изяснява този въпрос. Академичният съвет е проведен, без на него да бъдат поканени медии, което евентуално би хвърлило светлина върху мотивите на членовете му. 

С оценките от изпитите по биология и химия кандидат-студентите ще могат да кандидатстват и за специалности в Биологическия факултет, Факултета по химия и фармация и Физическия факултет.

Кандидат-студентите да се регистрират в срок до 10 юни 2020 г. единствено електронно (https://online.uni-sofia.bg). Подалите заявления за отменени кандидатстудентски изпити ще бъдат обезщетени чрез електронно генерирани поименни ваучери с левовата равностойност на заплатената такса. Електронните ваучери могат да се използват като средство за заплащане на такси за подаване на заявления за явяване на кандидатстудентски изпит или за подаване на документи в електронизираната система. Средствата от неизползваните електронни ваучери ще бъдат възстановени след края на кампанията.

Кандидат-студентите се регистрират за класиране от 22 юни до 3 юли 2020 г. отново само електронно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

23293

2

Стефан

19.05 2020 в 02:31

Щото за нещо трябва да умеят поне малко да знаят, а за другото не е нужно. Не остана келнерка без поне "две виши", задължително по психология и право. Която да знае поне колко букви има в азбуката.
А за другото трябва поне нещо под прическата.
Още по-смешно идва. Засега някак се оправят с инженерите по нещо. А физици, например, вече няма по принцип.
Химици и биолози тепърва ще се търсят, както програмисти досега - затова и изпити. Мирише на пачки.
После ще дойде гладът за реалните специалности, а вместо това ще има фризьорки и таксиджии с по "три виши". Един от друг по - "по мениджимънт на ...":)
За началник се изучил, а на занаята - не:)) Бейзик инглиш, и никакъв български. Не умее да пелтечи и на родния си ...ски.

3810

1

Пенчо бре

18.05 2020 в 12:14

За толкова "Право", няма нужда от изпити. Гледай правния министър ... Къде ги правят такива!
 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков