Стотици букове изсечени незаконно край Пирдоп

OFFNews 31 август 2015 в 08:49 4822 4

Снимка бТВ

Държавни и частни гори са изсечени край Пирдоп. Склоновете в района са останали без никаква растителност, въпреки че според разрешителните трябва да бъдат отсечени само 20% от дърветата, съобщи бТВ. 

Смолско и Камено са два от центровете за добив на масивна дървесина и дърва за огрев в Пирдопска област. Там от години работят стотици частни фирми. Според местните много от тях обаче не се съобразяват със закони и наредби. Всяка година Мария Хранова разбира кога точно започва дърводобивния сезон от поредното срутване на каменния ѝ дувар.

Поредният случай на произвол на частна фирма за добив на дърва беше констатирана и през изминалата седмица. В землището на съседното село Смолско цели хълмове бяха оголени.

Според специалисти там дърво няма да поникне в следващите 100 години. Под резачките падат над 500 незаконно отсечени бука, което е повече от 16 декара насаждения.

На един от парцелите, за който няма издадено разрешително за сеч, частната фирма навлиза редовно и изсича дървета. Това се разбира и от марките, поставени от контролните органи. 

„Това е букова гора от високостъблен бук, която се стопанисва 120-140 години. Едно поколение гора. Сечта е изведена пресилено, разстроено е насаждението, което неминуемо ще доведе до нови повреди на оставащите дървета и ще наруши цялостта на гората”, обясни Николай Гаджанов, директор ДГС - Пирдоп

Освен че не спазват предписанията на лесовъдите, частникът подправя и горските марки, които определят кое дърво да се сече и кое не.

От горското са категорични, че ще наложат максималната глоба от 10 000 лева на дърводобната компания. Оказва се обаче, че дървесината, която е била отсечена, е скъпа и фирмата нарушител най-вероятно е продала добива си за много по-голяма сума от тази, с която е глобена.

Букът, който се използва най-вече за изработване на детайли, мебели, ценна дървесина, така и за огрев това, е една от най-желаните и котирани дървесни видове. На корен може да стигне до 60-70 лева и може да се предположи, че ако са отсекли 300 кубика такава дървесина е около 20 000 лева.

Освен с дърводобив ИДА 2010 се занимава и с IT технологии и таксиметрови услуги във Велико Търново. Правим опит да се свържем, но управителят Стефан Нешков отказва да говори.

От горското стопанство призовават хората да бъдат бдителни и да подават сигнали и при най-малки съмнения за незаконна или превишена сеч. От скоро това може да стане и на телефон 112. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови