Стотици букове изсечени незаконно край Пирдоп

OFFNews Последна промяна на 31 август 2015 в 08:49 4121 4

Снимка бТВ

Държавни и частни гори са изсечени край Пирдоп. Склоновете в района са останали без никаква растителност, въпреки че според разрешителните трябва да бъдат отсечени само 20% от дърветата, съобщи бТВ. 

Смолско и Камено са два от центровете за добив на масивна дървесина и дърва за огрев в Пирдопска област. Там от години работят стотици частни фирми. Според местните много от тях обаче не се съобразяват със закони и наредби. Всяка година Мария Хранова разбира кога точно започва дърводобивния сезон от поредното срутване на каменния ѝ дувар.

Поредният случай на произвол на частна фирма за добив на дърва беше констатирана и през изминалата седмица. В землището на съседното село Смолско цели хълмове бяха оголени.

Според специалисти там дърво няма да поникне в следващите 100 години. Под резачките падат над 500 незаконно отсечени бука, което е повече от 16 декара насаждения.

На един от парцелите, за който няма издадено разрешително за сеч, частната фирма навлиза редовно и изсича дървета. Това се разбира и от марките, поставени от контролните органи. 

„Това е букова гора от високостъблен бук, която се стопанисва 120-140 години. Едно поколение гора. Сечта е изведена пресилено, разстроено е насаждението, което неминуемо ще доведе до нови повреди на оставащите дървета и ще наруши цялостта на гората”, обясни Николай Гаджанов, директор ДГС - Пирдоп

Освен че не спазват предписанията на лесовъдите, частникът подправя и горските марки, които определят кое дърво да се сече и кое не.

От горското са категорични, че ще наложат максималната глоба от 10 000 лева на дърводобната компания. Оказва се обаче, че дървесината, която е била отсечена, е скъпа и фирмата нарушител най-вероятно е продала добива си за много по-голяма сума от тази, с която е глобена.

Букът, който се използва най-вече за изработване на детайли, мебели, ценна дървесина, така и за огрев това, е една от най-желаните и котирани дървесни видове. На корен може да стигне до 60-70 лева и може да се предположи, че ако са отсекли 300 кубика такава дървесина е около 20 000 лева.

Освен с дърводобив ИДА 2010 се занимава и с IT технологии и таксиметрови услуги във Велико Търново. Правим опит да се свържем, но управителят Стефан Нешков отказва да говори.

От горското стопанство призовават хората да бъдат бдителни и да подават сигнали и при най-малки съмнения за незаконна или превишена сеч. От скоро това може да стане и на телефон 112. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

31.08 2015 в 12:19

Колко хубаво би било следващата новина по случая да съобщава за отсичането на главите на виновните...

31.08 2015 в 10:54

Скотове!

31.08 2015 в 10:19

Митът за интелигентността на българина умря. За толкова тъп народ,който сам се изхожда в собствената си чиния,съдбата е смърт.

31.08 2015 в 09:28

Да обобщим: изсичаш дървесина и я продаваш за 20,000 лева. Налагат ти глоба 10,000 лева. Ако те хванат, разбира се, което с почти нулева вероятност. Е, пак си 10,000 лева напред дори при най-неблагоприятния сценарий. На орките дето сежат им се плаща почти нищо. Разходи - малко бензин за резачките и за витнамката (купена 200 лева при "търг" от някое бивше ТКЗС). К'о му плащаш!

Докато положението е такова и тия се отървават само с глоби - така ще е. Накрая ще се превърнем в пустиня. Най-комичното е, че българите успяха да вдигнат страшна патардия заради заселването на 20-ина семейства орки (че дори го и предотвратиха), а когато същите орки, предвождани от нашенски апаши, им изсичат горите, та ще останат и без вода за пиене - ни дума, ни вопъл, ни стон! Народе?