Атака срещу Фандъкова с измислен скандал за строеж в Борисовата

Юлиана Ончева 27 август 2015 в 17:30 12010 37

Google ясно показва, че мястото на новия строеж е запустял паркинг

Предизборната кампания официално още не е започнала, вече е в ход обаче първата голяма атака срещу фаворита в надпреварата за София Йорданка Фандъкова.

Тя е със скандал, който би бил много пикантен, ако беше верен, но не е.

Депутатът Георги Кадиев обяви във фейсбук, че се строи "огромен жилищен комплекс в Борисовата градина". Строеж наистина има, но той не е на територията на Борисовата градина. 

Строежът е точно зад София ленд. Мястото от двайсетина година е паркинг, единствената растителност в него са няколко фиданки, пробили през разцепения асфалт. Запустял след закриването на "София ленд" през 2006 г. 

Предназначението на терена, който е можело да се ползва само за спорт и атракции, е променено на смесено строителство с новия устройствен план на София преди 6 години - през 2009 г., след многобройни обжалвания, обсъждания и различни процедури. 

Главният архитект на София - Петър Диков, по закон няма право да променя вида на териториите, без решение на СОС. 

В разрешителното за строеж, издадено през април тази година и публикувано на сайта на направление "Архитектура и градоустройство", пише, че се разрешава издигането на "Жилищен комплекс с подземни гаражи" на фирма "Билто овърсийз трейдинг". Средствата за проекта са 13.3 млн. евро. 

Площта е 22 дка, 11 от тях са предвидени за зелени площи с над 800 дървета в новия проект. Стартът на строежа е на 7 юли, срокът на изпълнение - 24 месеца, според табелата на обекта.  

Кадиев, който през 2009 г. беше общински съветник, гласува против устройствения план на София, който обаче е приет с гласовете на 52-ма в СОС. 

Години след приемането на плана на столицата, повече от месец след старта на строежа и по-малко от месец преди официалния старт на предизборната кампания за местния вот червените атакуват с грижи за зелените площи на София.

Сериалът "Елементарно, Уотсън" пък върви по Нова тв.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!