Стенопис на църква "оскверни православната вяра" в Севлиево

ОFFNews 02 декември 2016 в 13:39 5969 4

Стенописът в храма в Севлиево.

Необичаен стенопис на западната фасада на новопостроената църква "Св. Петка" в ж.к. „Юг“ в Севлиево възмути вярващите в района, предаде сайтът "Добротолюбие".

Според тях рисунката е неканонична и „осквернява храма и православната вяра изобщо“. Миряните са започнали подписка, която да бъде предадена на Великотърновския митрополит Григорий с молба да се погрижи грозният стенопис да бъде премахнат.

OFFNews потърси за коментар Великотърновския митрополит или представител на духовенството в Севлиево, но не успя да се свърже с тях.

Гл. ас. д-р Тодор Енчев от Православния богословски факултет на Великотърновския университет коментира в "Православие" и какво точно не му е наред на стенописа:

"Друг аспект от проблемите с това изображение е хаосът с използваните атрибути, които „светицата“ държи. Кръстът например не е атрибут на св. Петка, понеже той е символ на мъченичество. Света Петка (Епиватска, Търновска, Яшка…) не е мъченица. Явно авторът не прави разлика между трите светици с името Параскева, две от които са мъченици, но не и Търновска! Палмовата клонка също е символ на славата, която мъченикът получава. Изумителна е и короната, която е над главата й, явно заимствана от иконографията на Св. Богородица Царица – един тип заимстван от късната католическа иконография. Определено тази корона няма никакво място тук. В иконографията на светицата няма свитък. Тук обаче виждаме такъв и то без текст. Двете „ангелчета“ обикновено държат венец – отново символ на славата на мъченика, често могат да се видят в икони на мъченици, но тук цялата тази горна част е съвършено нелепа – нито са необходими ангели, нито корони или венци."

Според него нарисуваното не отговаря естетически дори на светско художествено изображение, а по-скоро е пародия.

"От опит мога да кажа, че подобни проблеми възникват основно при новостроящи се храмове, когато инициаторите са откъснати от християнската култура и живота в Църквата въобще и когато разполагат с доста средства, които ги превръщат в независими ктитори. Така те придобиват самочувствието, че всичко се решава от тях, всичко зависи от тях и те са единствен критерий за всичко", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12016

4

Велейн

08.12 2016 в 19:15

Това е гнусотия!!! КИЧ!!! Чалга и още и още... Този прехвален господин,който е изрисувал тази пошлост да върне парите, които са си поделили заедно с ръководството на храма.!!! Да си отива в Париж и там да си продава простотиите!

29217

3

Лопе де Вега

02.12 2016 в 15:45

Сега някой да отиде и да се възмути от езическото капище в памет на вещицата Ванга, "осветено" от цял митрополит и изрисувано от Светлин Русев. Там всичко е в прослава на Духа на злото. От разположението на сградата до последната "икона". Паметник на комунистическото нахалство.

Поздрав!

14355

2

neverland

02.12 2016 в 14:36

мале, мале, това ангелчета ли са, грифончета ли са...Всичко е една смесица между пародия, готика и чиста тъпотия, подплатена с пари.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика