Венецианските складове: От национален паметник на културата до бар и частна църква

Държавата и частно лице водят съдебна битка за собствеността на историческата ценност

Петър Петров 05 октомври 2016 в 17:04 14766 2

Снимка Петър Петров

Вътрешността на Венецианските складове, използвани за църква от т. нар. Християнски мисионерски център.

Венецианският склад се намира западно от замъка „Баба Вида” в крайдунавския парк на Видин и недалеч от старото пристанище. Той представлява подземие от камък, заемащо площ от 360 кв.м. и състоящо се от две помещения под земята.

Някои изследователи го отнасят към ХIII-XIV век, като е използван и през турското владичество. Той се споменава в сведения, че дубровнишките търговци Никола Джорджич и Маргарит Бодачич разполагат своите складове в града. През 1365 г. пък се споменава за постоянна колония от дубровнишките търговци в Бдин. От Бдинското пристанище генуезки галери извозват зърнени храни към делтата на р. Дунав.

През 80-те години на миналия век Венецианският склад е запазен и адаптиран за нощно заведение, а през 90-те години част от него е обявен за касова продажба от Агенцията по приватизация. Като заведение обектът работи до 2004 година, след което е затворен.

Тъжната сага на националния паметник на културата обаче не спира дотук. Вместо да бъде пригоден за посещения от туристи и други заинтересовани хора, Венецианският склад от две години насам е превърнат в частна църква, в която всяка неделя се събират вярващи.

Ръководи ги пастор Явор Костов, който представлява софийската нестопанска организация "Преображение". Мястото му е отдадено за ползване от частно лице, което е съсобственик на имота с държавата. Запитан за собственика, чийто имот ползва, пастор Костов отказа да каже името му, нито пък колко плаща на месец и има ли право да ползва цялата площ на паметника на културата.

Любопитното е, че държавата е собственик на по-голямата част от имота, а частното лице – ЕТ „Алекси И- Иван Алексиев” - на обособени части от него, придобити преди години от Агенцията по приватизация. Пастор Явор Костов обаче ползва вече повече от две години целия имот от 360 кв.м под земята и част от пристроения надземен вход на обекта от около 60 кв.м. В интернет ползвателите на имота се афишират като Християнски мисионерски център и провеждат активна дейност, публикуват в мрежата свои клипове, организират международни пасторски конференции, концерти, дори предизборни срещи.

И докато Министерството на културата, Областната администрация във Видин и общината се чудят чий е имотът, някой събира наеми и развива дейности на гърба на държавата.

След репортерска проверка и запитване до заинтересованите институции: чий е имотът и кой го стопанисва, получихме три различни отговора от пресслужбите им.

За исторически паметник „Венециански складове” – Видин Министерството на културата отговори, че: „За обекта има съставен Акт за държавна собственост № 16/ 10.02.1997 г., от който е видно, че се касае за историческа културна ценност – „Венециански складове”, пригодена за ресторант, без промяна на конструкцията, със ЗП от 360 кв. м., и с пристроена надземна приемна и кухня с площ 256 кв. м., като правата на управление върху имота са предоставени на „Бъдин турист” ЕАД, а ЕТ „Алекси-Иван Алексиев” – гр. Видин има отстъпено право на ползване върху имота. Министерство на културата не е съсобственик и не упражнява права на управление върху имота, същият не се води в баланса на ведомството.”

За Областна администрация – Видин имотът „Исторически паметник „Венециански складове” е обявен за паметник на културата с национално значение, на основание Д.В. бр.85/64г. За същия е съставен Акт за публична държавна собственост №16/10.02.1997г. Правото на собственост върху имота е в режим на съсобственост между държавата (Министерство на културата) и частно лице. Посоченият исторически паметник не е предоставен за управление на областния управител на област Видин.”

За Община Видин пък „имот „Венециански склад” е спорен, водят се дела за изясняване на собствеността между държавата и частно лице".

Докато институции и частно лице спорят кой крив кой прав, паметникът на културата се използва от нерегистрирано на територията на Видин вероизповедание. А справка в „Местни данъци и такси" в община Видин показва, че частното лице съсобственик на обособени части в имота - ЕТ „Алекси И- Иван Алексиев”, към края на август 2016 г. има неплатени задължения към общината като физическо лице и едноличен търговец в размер на над 7000 лв. За това и са му съставени актове –АУЗД №22 от2012 г. и АУЗД №170 от 2015 г. и е предаден на НАП.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11316

2

Алекс

19.10 2016 в 16:02

Във Видин вече и фалшиви пророци са се появили явно. Вечните лешояди - усетят ли някъде бедност и нещастие, първи се появяват да "кешират" проблемите на гражданите. За такива - само проверки, съд и присъди! Явор Костов в затвора - да се моли на лъжливите си кумири по цял ден в килията.

12000

1

Явор Костов

12.10 2016 в 09:53

Прочетете истината за описания казус тук:
http://www.svobodazavseki.com/blog/item/231-balgarskata-zhurnalistika-sreshtu-svobodata-na-veroizpovedanie.html
П-р Явор Костов