Стартира логистичната операция за изпращане на военна помощ на Украйна

OFFNews 23 декември 2022 в 13:31 1253 1

Емил Ефтимов

Снимка Архив

Началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов

Логистичната операция, в рамките на която ще бъде изпратена одобрената от Народното събрание помощ за Украйна, стартира днес.  

Това съобщи днес заместник-министърът на отбраната Катерина Граматикова. Министерството на отбраната ще предложи на Министерския съвет да одобри Допълнително споразумение между министерствата на отбраната на България и Украйна за изменение на Споразумението за безвъзмездното предоставяне на въоръжение, техника и боеприпаси, подписано на 5 декември 2022 г. и ратифицирано от Народното събрание. 

Изменението предвижда отпадане на параграф 3 на чл.1, в който имаше възможност списъкът с предоставяните вещи да бъде променян с решение на правителството по искане на украинската страна, само ако българската има такава възможност и за нея това е целесъобразно. 

Министерството на отбраната предлага предоставянето на последваща помощ на украинската страна да се извършва с допълнителни споразумения, които ще подлежат на ратификация от Народното събрание. Крайното решение ще вземе парламентът.

„Отчетоха се изводите от хода на бойните действия в Украйна - не само на база на използваните тактики и техники, а също и на системата за логистична поддръжка, състоянието и възможностите на отбранителната промишленост както в страната ни, така също и в съюзниците в НАТО и ЕС. На тази база предложихме определен набор от въоръжение и техника, който е включен в приложение 1 на решението на НС“, заяви началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов. Той посочи, че предложението е било съобразено и с предишното решение на парламента, където народните представители са поставили задача да се проведат преговори с правителствата на съюзниците за заместващи способности.

„Този процес върви, но не може да стане за месец или два. По него активно се работи“, подчерта началникът на отбраната.

Адмирал Ефтимов акцентира върху чувствителността и опазването на информацията при провеждането на преговори или предоставянето на военна помощ. „Всяка държава има собствен подход по отношение на консолидирано обществено мнение и състоянието на преговори с други държави. На този етап не мислим, че би било редно да съобщаваме с кои държави обсъждаме такава информация, но мога да потвърдя, че се говори за сухопътния домейн“, заяви той.

Началникът на отбраната подчерта и друг извод в резултат на инвазията в Украйна - процеса на групиране на държавите по отношение на придобиване на способности. „Не е логично всяка държава-членка на НАТО да се нарежда на опашка и да иска да реализира тези проекти съгласно своите възможности Има механизми на групиране, които са адекватни на настоящата действителност“, категоричен бе той.

„В ход са и преговори за предоставяне на заместваща техника. „Такива разговори водим с нашите съюзници и информация за временните резултати е предоставена вече на Комисията по отбрана в Народното събрание“, добави заместник-министър Катерина Граматикова. Тя подчерта, че заедно с търсенето на заместващи способности, България трябва да започне реални действия по проектите за модернизация. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-529

1

6екеr4о

23.12 2022 в 14:47

Голем героизъм е да се натоварят сандъците на самолет, та такива гръмки заглавия, та се плюнчат по медиите министърки, фуражки всекакви и накрая баба Курнела, свИнята проскубана, ще сезира омбУтсматката и арменския поп с бесепарските си възмущения!