Спецсъдът с втори опит да стартира делото "САПАРД"

Юлиан Христов 26 февруари 2014 в 08:04 2381 1

В специализирания наказателен съд днес ще бъде направен втори опит да бъде даден ход на мегапроцеса за източването на 7 500 000 евро от европейската програма "САПАРД".

Преди месец съдебното заседание се провали, след като стана ясно, че основният подсъдим - бизнесменът Марио Николов, и защитникът му Менко Менков, са нередовно призовани.

Мари Николов, Людмил Стойков, Мариана Николова, Ана Шаркова, Валентин Ангелов и Иван Иванов са подсъдими за пране на пари от предприсъединителната програма САПАРД за над 12,8 млн. лв. Делото мина на втора инстанция в Апелативния съд в София. Тогава всички подсъдими бяха оправдани, а прокурорът Стойчо Ненков оттегли протеста сисрещу оправдателните присъди. Апелативният прокурор направил това часове, след като първоначално координирал с прокурори от ВКП внасянето на протеста и протичането на делото на последна инстанция. 

С оттеглянето на протеста на практика означава, че прокуратурата сваля обвиненията си срещу подсъдимите. 

Проверка в прокуратурата по-късно показа нередности при избора на прокурор от системата за случайно разпределение на делата. 

По аферата за източване на европарите през 2007 г. в Германия имаше осъдителни присъди, които вече са излежани. Германците Улрих Райзахер и Михаел Енгелхард бяха признати за виновни за това, че в съучастие с българите Марио Николов, Анна Шаркова, Петя Хаджииванова и Радмил Петров, са участвали в схема за източване на програма САПАРД чрез фалшиви фактури.

Райзахер получи две години и девет месеца затвор, а Енгелхард - девет месеца. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!