Делото "САПАРД" разпределено "случайно" на точния прокурор

Юлиан Христов 31 януари 2013 в 13:33 2375 0

Марио Николов

Снимка Снимка: БГНЕС, архив

Марио Николов.

Делото за източването на средства по европейската програма САПАРД било разпределено по съмнителен начин на прокурор Стойчо Ненков.

Това обяви днес главният прокурор Сотир Цацаров пред журналисти. 

На 11 октомври 2012 г. прокурор Ненков оттегли протеста си срещу оправдателните присъди на Марио Николов и Людмил Стойков. Двамата бяха оправдани от Апелативния съд в София за пране на 7.5 млн. евро от програма САПАРД, докато в Германия по същата афера други двама души бяха признати за виновни. Присъдата трябваше да бъде протестирана от прокуратурата пред Върховния касационен съд (ВКС).

Днес Сотир Цацаров оповести резултатите от направената по случая проверка по разпределението на делото. От тях става ясно, че вина за това развитие на събитията освен прокурор Ненков, има и шефът на Апелативната прокуратура в София Ангел Илиев. Проверката показала, че за разпределението на делото по т. нар. случаен принцип е станало по съмнителен начин.

Хронологията на събитията показва, че делото първоначално било разпределено на прокурор Магдалина Лазарова. На 25 септември миналата година обаче тя е избрана за член на ВСС, което налага делото да се даде на друг прокурор. Компютърната система посочва на 2 октомври в 11.00 часа прокурор Вичо Вичев. По неясни причини обаче системата не изпраща разпределението до прокурор Вичев. Шефът на Апелативната прокуратура разпоредил ново разпределение. Така същият ден програмата посочва самия него за наблюдаващ прокурор.

Без конкретни мотиви Илиев разпорежда ново разпределение и този път системата посочва прокурора Емил Данчев, който обаче след като се запознава с делото, си прави отвод, защото познава един от подсъдимите. Така се стига до четвърто, още по-неясно разпределение на делото, при което в програмата за разпределение на делата е избрана функцията, позволяваща избора на определен прокурор. Тази функция съществува в програмата, тогава когато делото трябва да бъде дадено на прокурор, запознат с делото. В случая обаче това е обвиненият за направеното по-късно оттегляне на обвинението прокурор Ненков.

Сотир Цацаров обясни, че след като делото попада в него, той присъства на заседание на прокурори от ВКП, където е взето решение за стратегията, която трябва да бъде предприета по това дело. Прокурор Ненков не възразява. Малко по-късно обаче той депозира искането, с което прокуратурата оттегля всичките си обвинения срещу Марио Николов и Людмил Стойков.

Главният прокурор е разпоредил да бъде направена дисциплинарна проверка на шефа на Апелативната прокуратура, като обясни, че според него най-ниското наказание би било отстраняване от поста. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови