Делото "САПАРД" влиза отново в съда

OFFNews 17 януари 2014 в 07:28 2585 1

Марио Николов. Снимка: Сергей Антонов
Марио Николов. Снимка: Сергей Антонов

Делото срещу бизнесмена Марио Николов и още няколко души за източването на близо 7 и половина милиона лева от САПАРД отново е във съда. Този път казусът ще се разглежда от спецсъдии, а новината съобщи главният прокурор Сотир Цацаров на форум в Мюнхен.

През август 2012-та година Софийският апелативен съд (САС) върна делото на прокуратурата за съществени процесуални нарушения. Оказа се, че в пълна конфиденциалност държавното обвинение е преработило обвинителния акт и тъй като става въпрос за организирана престъпна група за източване на пари от европейската програма САПАРД, то ще се гледа от Специализирания наказателен съд, съобщава БНР.

Пръвото заседание на делото срещу Марио Николов, съпругата му и останалите подсъдими ще е на 23 януари.

Казусът САПАРД е бил коментиран на форум, посветен на бъдещето на Европейската прокуратура. Според предварителните намерения новата структура ще работи по дела, свързани със злоупотреби с европейски средства. У нас делата, свързани със САПАРД претърпяха пълно фиаско след първоначални тежки присъди на първа съдебна инстанция.

В Германи, където е международното продължение на делото "САПАРД" отдавна има осъдителни присъди.

Зная, че делото не е повод за гордост на българската правосъдна система, но то е най-добрата илюстрация за необходимостта от еврпоейска прокуратура", е заявил пред колеги в Мюнхен главният прокурор Сотир Цацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови