Спецакция разкри схема за купуване на гласове в Монтанско и Пловдивско

OFFNews 19 септември 2014 в 18:11 6431 3

При спецакции на полицията в Монтанска и Пловдивска област, са разкрита схема за търговия с гласове, в която лихвари изнудват длъжниците си да гласуват за определена партия.

И при двете операции са иззети списъци с имена и ЕГН-та, парични суми, адреси на избирателни секции, документи, дебитни карти и СИМ-карти.

В хода на акцията в Монтанско са извършени проверки на 12 адреса. След 7 от проверките са образувани досъдебни производства.

Там освен списъците и документите били иззети и 16 чувала с тютюн, с общо тегло 201 кг., както и незаконен газов пистолет „Волтран”.

При акцията в пловдивския квартал „Столипиново“ пък са били проверени 14 мъже, занимаващи се с лихварство. Петима от тях са организирали престъпната схема за купуване на гласове. 

Лихварите били готови да осигурят между 300 и 700 гласа за определена партия, съобщава Нова телевизия.

Мъжете обяснявали на длъжниците си, че ако дадат гласа си за посочената от тях партия, веднага ще им намалят лихвите и така хората ще върнат по-малко пари.Лихварите задържали личните документи на длъжниците си като залог. 

„Лицата, които осъществяват тази дейност, поставят в зависимост други лица. Държат техни лични карти,
техни банкови инструменти, дебитни карти и по този начин ги поставят в зависимост. И на практика, когато става въпрос за избори установяваме, че схемите, чрез които се купуват гласове, е с тези посредници“, обясни директорът на ОДП-МВР Пловдив Пламен Узунов.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!