Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Спешно преиздадоха 199 сбъркани дипломи на абитуриенти от Стара Загора

Александра Маркарян 05 юли 2013 в 11:04 3421 0

Езиковата гимназия
Езиковата гимназия "Ромен Ролан" в Стара Загора. Снимка: БНР

199 сбъркани дипломи за средно образование бяха спешно преиздадени, съобщи днес Министерството на образованието и науката.

Документите са на завършили старозагорската езикова гимназия "Ромен Ролан".

В дипломите погрешка оценки от задължително-избираеми предмети са били сложени в неправилна графа.

За грешката се разбрало, когато дипломите на кандидатстващи в Дания и Германия възпитаници на училището не били приети.

След проверка началникът на инспектората Татяна Димитрова заяви: „Очевидно, че става дума за документ с невярно съдържание и дипломите трябва да бъдат издадени наново".

Грешките са били потвърдени и в МОН, където е трябвало да се издаде удостоверението "Апостил".

"След констатирана в Министерството на образованието и науката в процеса на издаване на удостоверение „Апостил” некоректност в дипломите на випуск 2013, издадени от ГПЧЕ „Ромен Ролан” – Стара Загора, РИО - Стара Загора е извършило проверка по случая. В резултат на това са издадени нови 199 дипломи с вярно съдържание", се казва в днешното прессъобщение от министерството.

Ръководството на МОН е създало организация и е предприело необходимите мерки лицата, подали повторно документи за издаване на удостоверение „Апостил”, да получат същите в срок, който да не им попречи да кандидатстват във  висши училища в страната и в чужбина, пишат още от МОН.

 

Родители на завършили тази година ГПЧЕ "Ромен Ролан" Стара Загора сигнализираха за сгрешени дипломи, заради което е вероятно кандидатстващите в чужбина и СУ "Кл. Охридски" да не успеят да подадат документите си навреме. Министерството на образованието и науката връща документите на кандидатстващите в чужбина. Оказва се, че в дипломите е направена техническа грешка, свързана с броя часове по ЗИП. Директорът на Езиковата гимназия Теодора Николова гарантира, че техническите грешки ще бъдат отстранени за 2 -3 дни, като екипът й ще работи и през почивните дни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews