Спасиха живота на бременна сирийка, скитала в гората 4 денонощия

ОFFNews Последна промяна на 10 декември 2014 в 21:19 3764 8

Живота на изтощена от студ и глад сирийска бежанка в напреднала бременност беше спасен от лекарите в МБАЛ-Бургас, съобщиха от лечебното заведение.

Тя е била с контракции и е имало опасност от преждевременно раждане.

Четири дни и нощи 24-годишната Бариван Хасан е скитала в гората в дъжда и студа. Тя е била докарана в болницата направо от граничната бразда в неделя вечерта, където е приета мокра до кости, само с дрехите на гърба си.

Жената е пресякла границата заедно със съпруга си и трите им малки деца, както и с още 15 други бежанци.

Семейството е избягало от Сирия заради разрушителните бомбардировки. Първо стигнали до Турция, а от Истанбул за България тръгнали пеша. Четири дни и нощи групата вървяла през гората.

„Постоянно валеше дъжд. Бяхме мокри до кости, в постоянен страх. Не го пожелавам на никого“, разказа Бариван.

„Имаше опасност от преждевременно раждане, която е овладяна. Жената е недохранена и отпаднала, но сега опасност за нея и бебето няма. Правим всичко, за да се чувства добре. Призовавам „Гранична полиция“ и Агенцията за бежанците тя да бъде настанена в Бургас, за да е близо до болницата, тъй като рискът за нея остава“, каза началникът на Родилно отделение д-р Антонио Душепеев.

Единственото, което иска сега, е да чуе гласа на децата си по телефона, за да знае, че са живи и са добре, допълват от болницата.

Съпругът й Ханиф и трите им деца са настанени в Малко Търново. Семейството няма никакви вещи. Не знаят и как ще посрещнат бъдещото бебе. Трите им деца - момичета на 7 и на 2 години и половина и момче на 6 години имат най-голяма нужда от топли обувки.

Желаещите да помогнат на Бариван Хасан с дрехи и обувки за децата, както и с вещи за нея и съпруга й, могат да се обадят на тел. 056 81 29 85056 81 29 85 (фондация „Ел Масри“).

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

16.12 2014 в 20:21

За коментарите по-горе: Не ви е срам, вие не сте хора!

11.12 2014 в 15:01

Те са бежанци. Не ме интересуват никакви конвенции. Човек, който бяга за живота си заради война си е бежанец, независимо какво ми казва някакъв термин. "refugee" не е българска дума и явно не може да се приложи изцяло, защото всеки в България знае какво е бежанец, независимо дали страната, от която бяга, е съседна или не. Но проблема не е в тях. Проблемите на държавата се отразяват изцяло и в този случай. Полицията и съдът са виновни, че изнасилвачи и убийци се разхождат свободно. Но има и българи такива, нали? И те също се разхождат свободно. Държавната бюрокрация има вина за това, че цигани се пишат за сирийци и искат помощи. Това са хора в работоспособните си години. Защо не им дадем занаят и език и да им предложим статут тогава? Не гледайте само отрицателно на нещата. Преди да ги пуснем в обществото може да ги обучим, а те в замяна да вършат обществено-полезен труд.

11.12 2014 в 09:30

ЕС трябва незабавно да наложи санкции на турския башибозук, които преследва бременни жени до самата ни граница

11.12 2014 в 08:37

Петканов, и като се махнат всички имигранит ти ще вземеш да цъфнеш, ли ?


11.12 2014 в 00:32

Тази жена, кактоми повечето сирийски "бежанци" не са нищо повече от нелегални емигранти.Според конвенцията на ООН вижте точно какво означава бежанец.Всички нелегални емигранти вън от България.

11.12 2014 в 00:17

Първото дете го е родила на 17, малко май е позакъсняла - до 30 ще има "само" 7 деца!

10.12 2014 в 23:20

24 годишна бременна с 4то дете. Ще разчита да я хранят жени, които и на по 35 не могат да си позволят дете, поради работата си. Оправия няма.

10.12 2014 в 22:21

За чии в България бе хора... вярно мирно е. Вярно мнгоо сирийци добре живеят тук. Ама е много трудно. Дори за тия дето тук сме си родени е много трудно.