Станишев: 400 000 бежанци са поискали закрила от ЕС през 2013 година

OFFNews 06 ноември 2014 в 15:20 1967 0

Сергей Станишев

"Трябва да разработим общ план за действие на ЕС, за да се справим с увеличаващите се миграционните потоци. Миналата година повече от 400 000 души са кандидатствали за международна закрила в рамките на ЕС, което е с 30% повече в сравнение с 2012 година"

Това каза бившият лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев по време на конференция на тема "Политики за бежанците, основани на солидарност", която беше организирана от Фондацията за европейски прогресивни изследвания в Брюксел.

Станишев призна, че страните от ЕС не могат сами да се справят с проблема, нито Европа може да приеме всички бежанци, но трябва да поеме отговорността си като "най-богатия континент". Според него трябва да се работи не само за превенция, но и за интеграция на бежанците. Той поясни, че от особено значение е сътрудничеството с трети страни.

"Трябва да се насърчава мобилността и законната миграция към ЕС, но също така да се подпомага развитието в държавите, от които идват мигрантите, като се подобри стандарта им на живот. ЕС трябва да се съсредоточи върху насърчаването на демокрацията чрез сътрудничество за развитие и чрез подкрепа за политическия плурализъм, парламентарната демокрация, върховенството на закона и основните права", каза евродепутатът.

Станишев е на мнение, че миграцията създава предизвикателства, но предлага и много възможности "да обогатим нашия континент в културен, икономически и социален аспект". Той обясни, че мигрантите могат да изиграят ключова роля в съживяването на икономиката в застаряваща Европа.

"Всички си спомняме трагедията край бреговете на Лампедуза, когато 300 души загубиха живота си. Този случай за пореден път доказа необходимостта от безопасен достъп до процедурите на ЕС по предоставяне на убежище. Да се гарантира, че всички процедури трябва да зачитат човешките права, включително правата на свобода и сигурност на личността. Това не е малтийски, гръцки, италиански или български проблем. Това е въпрос на европейска солидарност с хората, търсещи закрила, и между държавите-членки", допълни Станишев.

Станишев коментира и нарастването на ксенофобските нагласи, които набират все повече скорост и представителство и на политическо ниво.

"Основна изкупителна жертва са, както винаги чужденците, различните. Европа няма нужда от това. Искаме Европа, която предлага защита на онези, чийто живот е застрашен. Европа, която им осигурява законни процедури за убежище и се стреми да ги интегрира пълноценно в обществото", каза евродепутатът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!