Quantcast

Служителка в агенцията за подслушване търгувала с държавна тайна срещу абонамент

Юлиан Христов Последна промяна на 18 февруари 2014 в 11:29 11725 13

При специализирана операция на ДАНС, Софийската градска прокуратура и агенцията за подслушвания - ДАТО, е задържана служителка, която търгувала с информация за това дали определени лица са подслушвани. 

Антоанета Първанова е служител в системата от 2010 година, а от миналата година е в Държавната агенция за технически операции (ДАТО). Срещу месечен абонамент от 500 до 3000 лв. тя е правила справки за това дали определени телефони се подслушват, а също така и основанията, на които е поискано прилагането на СРС, което по същество представлява класифицирана информация.  

Зетят на Първанова бил свързващото звено между нея и "абонатите". Той е направил пълни самопризнания. В операцията вчера са задържани общо четирима души, като двама от тях са ползвали услугите на служителката. 

Като служител в ДАТО Първанова имала достъп до информационната система на агенцията, но е правила нерегламентирани влизания, с които проверявала дали определено лице се подслушва. 

"Такива правомощия не са ѝ били вменени", обясни градският прокурор на София Христо Динев на брифинг. Служебните задължения на служителката били да преглежда исканията за прилагане на СРС и това дали те разполагат с всички "атрибути", които правят едно искане законно, след което е въвеждала данните в регистър и е отпечатвала контролен талон, който дава зелена светлина за стартиране на подслушването.

Шефът на ДАТО Цветан Китов обясни, че има внедрена система за сигурност, която засякла нерегламентираните влизания на Първанова. Тъй като системата работила ефективно от октомври обаче, били засечени влизания на служителката от 5 ноември до 27 декември 2013 година.

Засега не е ясно колко пъти тя се е възползвала от възможността за достъп до системата и колко лица са облагодетелствани от услугите ѝ. 

Зам.-главният прокурор Борислав Сарафов обясни, че контингента от "клиенти" са от "по-високо социално ниво", но сред тях засега няма засечени политици.  

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.02 2014 в 19:46

Колко лесно е да те подслушат и други да разберат за това ! Това въобще може ли да се нарече полиция !
И друго - в България такова подслушване се реализира като да си купиш една баничка. Въобще не искам български телефон.

18.02 2014 в 16:00

Хехееее, Петров13:25 18 фев 2014,

я ми посочи кой от сегашните управляващи не е бивш управляващ??? :))))

18.02 2014 в 13:56

Не мога да се сетя дали около ДАНС има стълбове, но ако няма лесно може да се монтира един и въпросната да висне на него със страшна сила...
Само така могат да се оправят поне малко нещата в тази продънена каца. :(

18.02 2014 в 13:25

Поля права си ,но защо визираш само "бивши управляващи" ,а изключваш настоящите? Хайде да не си завираме главите в пясъка и да признаем ,че всички ,които са управлявали до сега са корумпирани и са се възползвали от държавната система за лично облагодетелстване без изключения. Ако не се съгласиш с това означава ,че не си обективна и не трябва да се сърдиш ,че ти викат "трол".

18.02 2014 в 12:36

Шиле, Шилеее, Шиле, голем овен ще произлезе от теб.
Това, което твърдиш, че не се случило, се случва. Днешният брифинг ти го навира в очите, ама то не може напред с рогата, пък и очите отворени.

А дали последното ми изречение е манипулация, времето ще покаже. Казано, "Няма нищо скрито, което да се не открие, и тайно, което да се не узнае." (Лук.12:2)....

Сигурна съм, че от таз трънка не само голям заек ще излезе, но и зайците ще са много... :))

18.02 2014 в 12:34

Всъщност тази агенция си е чисто икономически лост и хората си плащат, за да са в играта. Ако само конкуренцията плаща, само твоя бизнес ще се подслушва, ако и ти плащаш може и да си запазиш частично бизнеса. До преди години тези средства бяха използвани да се гради държавната наука с промишлен шпионаж (до 1989), после същата машина извършваше на територията на България промишлен шпионаж в полза на чужди фирми, които можеха да плащат (от 1990-2007), после съвсем се корумпира ситуацията и вече не се знае кой кого слуша и защо. Слуша се не за да се съберат данни за престъпление, а да се натрупа материал срещу конкурентната групировка с цел да се извършват безнаказано престъпления, като се плаши конкуренцията с разкрития. Служителката е внасяла доза справедливост в ситуацията. Сега джебелци владеят и тези служби, службите вече работят не само срешу отделни граждани, а директно работят срещу България.

18.02 2014 в 12:18

Польо - трольо, как стигна до тези дълбоки умозаключения? По-важно е, че въпреки клетвите на управляващите, че местенето на службата в ДАНС щяло да спре безконтролното подслушване, течовете на информация и т.н., това по никакъв начин не се случи (както и повечето обещания на "гнойната коалиция"). А последното ти изречение е чиста манипулация и "опорна точка". Беж при Тони Путев да си прибереш заработеното.

18.02 2014 в 12:17

Комунягите не обичат конкуренция! Тая не си е платила където трябва и отече!!! Тази услуга вече се контролира от ДПС, новината е предупреждение за "клиентите" хахаха.

18.02 2014 в 12:14

Това бай Ганиовкста версия на Едуард Сноудън ли е?

18.02 2014 в 12:14

Още едно доказателство, че сме жалка държава.
Открай време съд, прокуратура, МВР и всички държавни служби се попълват на шуро-баджанашки принцип, партизани, комунисти, синчета, внуци и т.н. измет.
Целият БГ държавен апарат е един ТУМОР паразитиращ в/у обществото.
И тази служителка е на малкото ла*но в този кенеф.