Служебният кабинет удвоява приема на македонски студенти в университетите ни

Александра Маркарян 17 ноември 2021 в 11:59 2556 0

Снимка Pixabay

Служебният кабинет удвоява местата за прием на македонски граждани в българските държавни университети.

Вместо сегашните 150 бройките ще са до 300 от учебната 2022/2023 г.

Тази и други промени ще се извършат след изменения в две правителствени постановления - ПМС 228/1997 и ПМС 103/1993. Проектите са внесени за обществено обсъждане от министъра на образованието акад. Николай Денков на 16 ноември. След приемането и влизането им в сила ще се разреши петима граждани на Република Северна Македония да учат редовно в докторански програми. 

По едното постановление (№228 - за приемане на граждани на РСМ) студентите учат срещу такси за обучение, равни на тези за българските граждани. По второто (№103 - за образователна дейност сред българите в чужбина) са освободени от такси за обучение. Предвижда се освобождаването им и от такси за кандидатстване.

Допълнителният прием и издръжката на студентите ще струва на данъкоплатеца в България още 530 хил. лева годишно, които ще бъдат преведени на съответните университети.

Пада ограничението по облекчения ред за прием да могат да кандидатстват само онези северномакедонци, които могат да докажат българска народност. Вече ще могат да го направят и тези, които "имат заслуги за укрепване на българската духовност, съхраняване на националното самосъзнание бит и култура" или ползват български език, самоопределят се с български произход, произхождат от населено място, което е било част от българската държава в миналото или Българската екзархия.

Ето как министър Денков аргументира двойното увеличаване на бройките за прием:

"През настоящата учебна година за 52 македонски граждани, кандидатствали по ПМС № 103/1993 г., Държавната агенция за българите в чужбина не намери основание да издаде удостоверение за български произход. Поради това се оказа, че местата за граждани на РСМ бяха недостатъчни по реда на ПМС № 228/1997, тъй като общият брой на кандидатите по двете постановления значително надхвърля 150".

Промените са инициирани по волята на премиера Стефан Янев.

"Проектът за изменение и допълнение е в резултат на проведените обсъждания и предложения на Междуведомствената работна група по въпросите на кандидатстването и приема на студенти от Република Северна Македония в държавни висши училища, сформирана със Заповед № Р-141/14.09.21 година на министър-председателя на Република България, както и възникналите проблеми при кандидатстването и приема за обучение в страната ни през последната година", се казва в доклада на акад. Денков до колегите му министри.

"С предлаганите промени в ПМС № 228/1997 г. се цели разширяване и укрепване на образованието като едно от най-приоритетните направления на българската политика по отношение на Република Северна Македония и на българите, живеещи там", допълва той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!