След взрива в Горни Лом прокуратурата проверява комисията за износ на оръжия

Последна промяна на 14 октомври 2014 в 15:54 1038 0

Прокуратурата разпореди проверка на дейността на Междуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката и енергетиката и Междуведомствения съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките към Министерски съвет.

Причината за разпоредената проверка е взривът в завода в Горни Лом, при който загинаха 15 души.

Екип от прокурори от Върховната административна прокуратура (ВАП) ще провери спазването на разпоредбите на Закона за експортния контрол на продукти, свързани с отбраната, и на изделия и технологии с двойна употреба, и Правилника за прилагането му. Ще бъде проверено и спазването на разпоредбите на Закона за експортния контрол на оръжия и изделия и технологии с двойна употреба (отм.) и подзаконовите нормативни актове.

В срок до 17 октомври 2014 г. на ВАП трябва да бъде предоставена информация за издадените разрешения на основания на горепосочените закони, както и констатирани нарушения на физически лица и предприетите мерки спрямо тях, вкл. издадени актове за установяване на административни нарушения, издадени наказателни постановления и резолюции за прекратяване на административно-наказателни производства. След събиране на писмената информация, на 20 октомври 2014 г. екипът от прокурори ще извърши и проверка на място в Междуведомствената комисия и Междуведомствения съвет.

Проверката обхваща периода от 2008 г. до момента.

Съобразно закона и правомощията си, Междуведомственият съвет издава лицензи на физически и юридически лица, които да извършват сделки с оръжия и технологии с възможна двойна употреба.

Междуведомствената комисия и министърът на икономиката и енергетиката издават разрешения, съобразно получените от Междуведомствения съвет лицензи, за всяка конкретна сделка по различни направления на дейност, уточняват от прокуратурата.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !