След дъжд качулка: Депутати предлагат в бежанските лагери да има лекари

Елица Мартинова 22 ноември 2013 в 11:30 3106 5

Бежанците в София - Снимка: БХК
Бежанците в София - Снимка: БХК

 

В бежанските лагери да има постоянно лекарско присъствие, предлагат депутати от ГЕРБ.

Идеята им идва, след като вчера бежанец от сирийски произход почина в центъра във "Военна рампа" след инфаркт. Днес комендантът на центъра Пепи Джуренов обясни, че преди да издъхне сириецът показал с жестове, че има болки в ръката. Джуренов обаче не счел, че става въпрос за спешен случай и предложил на бежанеца да изчака до петък, когато във "Военна рампа" по график трябвало да пристигнат представители на "Лекари без граница".

В тази връзка от ГЕРБ настояват Държавната агенция за бежанците да осигури постоянно лекарско присъствие в имиграционните центрове.

Според бившите управляващи правителството не предприема нужните мерки за справяне с бежанските потоци, които са били обсъдени на Консултативния съвет по национална сигурност при президента в сряда.

Красимир Ципов заяви, че ГЕРБ са отправили питане до вътрешното министерство във връзка с броя на експулсираните лица. По думите му обаче отговорът, който МВР са изпратили, е бил крайно незадоволителен.

От ГЕРБ се заканиха, че ако управляващите не предприемат спешни мерки, отново ще опитат да инициират дискусии по темата в парламента.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови