Синдикатите: По-дълго на работа = повече пари за здраве

OFFNews 30 април 2015 в 14:25 2766 1

Възрастта и стажът за пенсия да не се вдигат, искат синдикални федерации от КНСБ и КТ "Подкрепа" в декларация, адресирана до премиера Бойко Борисов, социалния министър Ивайло Калфин, шефа на парламента Цецка Цачева и председателя на ресорната комисия Хасан Адемов. 

Синдикалистите искат да не се променя нищо и при ранното пенсиониране. 

Повишаването на възрастта и осигурителния стаж за пенсиониране води до увеличаване на продължителността за полагане на труд. Това от своя страна обаче ще доведе до повишаване и на съответните рискове, свързани с мобилизацията на човешкия ресурс за изпълнение на преките задължения на хората по трудовото или гражданско им правоотношение и здравословното им състояние. По този начин се влошава качеството на работа, нейното количество, както и необходимата концентрация. Повишава се рискът от заболявания, задълбочаване на съществуващи вече такива, инвалидизиране и смърт. Всичко това води до повишаване и на цената на съответстващото и необходимо медицинско обслужване, което несъмнено ще рефлектира върху Здравната каса и "Фонд Безработица", твърдят синдикалистите. Според тях увеличените приходи във Фонд "Пенсии" ще доведат до увеличени разходи в Здравната каса и "Фонд Безработица", а благосъстоянието на българския пенсионер няма да се промени.

По-разумно би било да се помисли за съотношението на приходите и разходите във фондовете така, че един застаряващ човек с напреднал риск от заболяване да се пенсионира на възраст, която му позволява. Това ще му позволи той да бъде полезен на себе си и семейството си и в същото време с това да е полезен и на държавата преди да започне с повишени темпове да "точи" пари от фонда на Здравната каса. Противното би означавало да се увеличи броят на инвалидните пенсии, за което няма да е виновен българският лекар. Това по същество представлява прехвърляне на средства от едно място в друго, но ефектът за фиска няма да се промени, категорични са от "Подкрепа" и КНСБ. 

Федерациите им предупреждават за протести, ако пенсионната реформа стартира. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл