Пандора танцува, Калфин отвори кутията й

...или защо родните балерини и балетисти не могат да се пенсионират на 53

Николаос Цитиридис Последна промяна на 21 април 2015 в 12:40 10161 15

Снимка Йордан Чапкънов

Балет "Арабеск" по време на репетициите за "Пандора"

„Никога не е късно да станеш за резил“ – балерината Теодора Стефанова от „Арабеск“ знае стъпките за следващата си премиера, но не и докога ще танцува. След новината, че министър Ивайло Калфин ще удължава възрастта за пенсиониране и на балерините до 53 години. 

Всъщност Тошето, както я наричат нейните колеги, трябва да се пенсионира тази година. Допреди месец си е мислила, че това ще бъде нейният последен сезон на сцена и ще може да се оттегли от балета, за да гледа малкия си син.  Това предвиждат сегашните изисквания - 20 години стаж или около 45 г.

Денят на Теодора Стефанова започва и завършва с балет. В момента - с една от последните репетиции на спектакъла „Пандора“ дни преди премиерата му.

В тясната за 20-те артисти зала на Музикалния театър е задушно, дори без хора в нея се усеща, че ври и кипи енергия. През цялото време, когато ръководителката на балета Боряна Сечанова дава задачите, не се чува звук. В края на упражненията, всяко от които продължава приблизително 5 минути, се чува обща въздишка - сякаш за това време танцьорите не са дишали. Веднага след това продължават със следващите стъпки - така сякаш в момента играят най-големия си спектакъл. 

Мисълта за пенсиите в този момент изглежда нереално далечна. 

Интервюто с Теодора Стефанова провеждаме след едночасовия клас. С Тошето оставаме залата, за да приближим пенсиите и балета към реалността.  

- Как се почуства, когато разбра новината, че ще се пенсионираш на 53 години?

- Почувствах се ужасно обидена от всичко това. Кому е нужно? Балетът е за млади хора. Има трупи по света, които специално търсят артисти над 40 години. Искат зрялост, друг вид артистичност, персоналитет в дадения танцьор. Тук говорим за танц-театър, но не може на 53 години ти да танцуваш балет. 

- Какво ще направиш, ако новите правила за пенсиониране влязат в сила?

-Ако станат факт, ще трябва да се преквалифицирам - да бъда репетитор или хореограф, зависи какво на мен ми идва отвътре и какво ще ми достави удоволствие. 

- Да се преквалифицираш ще ти достави ли удоволствие? 

- Да, има една ключова фраза - "Никога не е късно да станеш за резил". 25-годишната ми кариера не е за подценяване. Изключително много се притеснявам как изглеждам, искам да бъда във форма, да не се изложа. Споделям го най-откровено и съзнателно. Каква полза, че човек е градил 25 години кариера, ако след това ще излиза и ще бъде за смях на сцената! Категорично съм против. Човек не трябва да бъде лаком към това, което му дава Господ. Моята кариера, смея да твърдя, ми е дадена отгоре. Никога не съм го търсила, никога не съм го искала на всяка цена аз да бъда номер едно. Най-добрата, най-страхотната, най-уникалната. Това го решава единствено и само Господ. 

- Какво ще се случи сега?

- Първо се надявам, че в министерството ще проявят разум и толерантност. Може би ще решат да се срещнат с нас и да се стигне до добро решение. Това не е каприз, но ще бъде излагация, ако не стане. Имаме млади кадри, които излизат от балетното училище. Стига сме ги пращали в чужбина. И тук има хляб за тях. Но къде да отидат да работят? Да ни чакат нас до 53 години? Това е смешно.  Знам какво е да седиш на 19 години, да ти се танцува, но да няма къде, да няма места за теб.

Оперните певци, артисти, музиканти - те имат по-дълъг живот на сцената, тяхното изкуство е по-различно. Докато за нас, които се занимаваме с танци - нашият инструмент е нашето тяло.

Има още един проблем - ако съм в чужбина, моята позиция в "Арабеск" щеше да се нарича "звездна позиция". Не може да се пенсионираме с 220 лв. пенсия. Направил си уникални неща, прославял си страната си в чужбина, това ли ти е наградата? Казват ни, че като се пенсионираме по-късно, пенсиите ни ще са по-високи - едва ли с повече от 20 лева, на което ще трябва да викаме ура. Това е обидно. 

- Протести ще има ли?

- Ако нещата се закучат, така, както всичко в тази държава, смятам, че трябва да се предприемат по-радикални действия. Сред нас се коментира това. Сега седим, чакаме и се надяваме министър Калфин да обмисли по-добре нещата. Да, можем да му представим един личен балет с танцьори от 53 нагоре да види дали това е гледаемо и дали си заслужава. 

- Ако ти сега беше на 20 години, новината за пенсионирането щеше ли да те интересува? 

- Въобще нямаше да ме интересува на 20 години, човек не мисли за пенсия на тази възраст. Тогава танцуваш, работиш, надяваш се повече хореографи да те взимат, защото в колкото повече програми те ползват, толкова повече техники научаваш и толкова по-добър танцьор ставаш. И имаш гаранция, че някой ден можеш да бъдеш звезда...

В този момент извикват Теодора за началото на репетицията за "Пандора", първата с оркестър. Запътваме се с нея към малката сцена на Музикалния театър, където повечето колеги на Тошето вече са заели своите позиции. 

Музиката започва, диригентът гледа зорко. По даден знак, Теодора пристъпва напред. Тя е Пандора. 

Създадената от Зевс жена на греха крещи на една от дъщерите си - Яростта. Пандора ѝ разказва, че не е виновна за злото на света. Дъщеря ѝ не иска да слуша и мрази майка си. 

По същото време на друго място се появява коментар - под текста на Венци Мицов, пак по темата за балерините  "Заведете Калфин на балет".

Анонимен Фейсбук хейтър пише: 

И докато този коментар впечатляваше с некомпетентността си, кутията на Пандора вече беше отворена за родните танцьори.

Не само на малката сцена на Музикалния театър, а и малко по-надолу към бул. "Дондуков" и ул. "Раковски" в Софийската опера и балет. И още по-нататък - в цяла България. 

Артистите чакат и да разберат да заведат ли министър Калфин на балет. 

Снимки: Йордан Чакпънов

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22.04 2015 в 10:27

Георги ми ще работи друго бе брат. Ай сиктир и онеправданите! А знаеш ли колко е трудно да си инженер? Ша ви еба в онеправданите. Ще работи инструктор, ще си направи бизнес, или ще бъде чистачка. Все държавата да цоцат мръсните шибани паразити!

21.04 2015 в 20:26

Въобще знаете ли, що за работа е ''БАЛЕТА''? Колко е трудно и колко гъвкавост и енергия изисква за да може да бъде красиво такова каквото всички НИЕ ''публиката'' го виждаме в краен продукт! Една балерина или балетист е невъзможно да продължи своето танцуване на сцена до 53 години! Дори една 'МАРТА ГРЕЪМ', която я наричат ''ТАНЦЬОР НА ВЕКА'' дори тя играе до 50 годишна възраст! Подигравателно е да бъде наложен този 'закон' както за изкуството така и за танцьорите, защото никъде по света няма такова нещо като ''ТАНЦЬОР НА 50 ГОДИНИ''! Единици са тези които остават на сцената след 43-45 години. Това са танцьори през тези 20 години в които те играят те получават мнозина травми и претърпяват също толкова много операции!

21.04 2015 в 19:40

Еб@си ЗВЕРА !?!

21.04 2015 в 18:25

Пенсията и казвате ще е малко над 200 лева. Има и дете.
Е кажете ми, че няма да тръгне да работи нещо друго ако евентуално се пенсионира. Аре кажете ми го!

21.04 2015 в 15:13

Ровейки се в нет-а след 2 клика попаднах на следното

http://www.thedcd.org.uk/history.php

Както се вижда хората в другите държави мислят за тези работи и се самоорганизират, само в нашата мила родина всеки чака да папа.

21.04 2015 в 15:11

За всички дами ще е трудно да намерят работа на 50, а какво да говорим за 65... Да ни пенсионират всички рано!

21.04 2015 в 14:58

Зорница, то и за нормалния човек има 20 работници и 1 мениджър примерно ама това не значи че работника се пенсионира на 40 щото видиш ли нямало място да стане мениджър за него.

21.04 2015 в 14:29

За радетелите на преквалификацията - отидете и вие на балет, може би ще разберете, че една трупа има много балетисти, но хореограф са един - двама. От колко театрални критици според вас има нужда мамковината ни и дали на всеки му се отдава това? Оставете хората да се пенсионират спокойно, да имат нещо сигурно, което, уверявам ви, ще бъде толкова мизерно, че и без това ще бъдат принудени да си изкарват хляба с работа. Първо, отечеството ни няма толкова танцьори, колкото полицаи, така че няма да ви ощетят много, и би трябвало да знаете, че не се избиват да предлагат работа на 50-годишни дами.

21.04 2015 в 13:52

Ето например Маша Илиева. Работи като хореограф и постановчик в Операта. Отделно има частна балетна школа. Никой не е казал, че на 50 години трябва да танцуват. На кого е гарантирана една и съща държавна работа по специалността от студентската скамейка до пенсионирането?

21.04 2015 в 13:46

Сигурен съм, че балерините са супер интелигентни, полагащи свръх усилия, и че не може да си балерина на 53. Но извинявайте, както се казва в интервюто, може да си хореограф, може да си театрален актьор, театрален критик, може да си още много други работи. Задължително ли трябва да си работил само една професия по време на трудовиа си стаж? Същото и за милиционерите и военните.
В крайна сметка нито Христо Стоичков, нито Лечков се пенсионираха след края на футболната си кариера.
Защо трябва да има привелегии за тях с ранното пенсиониране? Защо трябва ние да им плащаме пенсиите? Не е ли много по-страшно и нечовечно работник трета категория на 63 години да плаща пенсии на млади хора по на 40 години? Болен здрав носи