Калфин предлага полицаите да се пенсионират на 55 години (допълнена)

В МВР и МО вече ще има възможност да се пенсионират и да продължат да работят

OFFNews Последна промяна на 17 април 2015 в 13:22 3156 8

Снимка БГНЕС/Петко Налбантов

Ивайло Калфин, министър на труда и социалната политика.

От догодина се въвежда пенсионна възраст за военни и полицаи, както обеща вицепремиерът и социален министър Ивайло Калфин.

На сайта на министерството вече е пуснат за съгласуване проект на промени в Кодекса за социално осигуряване, с който се въвежда и минимална възраст за пенсиониране на полицаи и и военни.

Сега служителите на МВР и МО се пенсионират, без да имат изискване за възраст, а само за натрупан стаж - 27 години, от които 2/3 в системата.

В предложението на социалното министерство е записано, че през 2016 г. военни, полицаи и служителите в държавната агенция "Национална сигурност" ще се пенсионират на 52 години и 10 месеца.

За всяка следваща година възрастта ще се увеличава с по два месеца, докато достигне 55. Парашутисти и водолази ще се пенсионират по-рано - на 45 години.

Тези, които до края на тази година натрупат необходимия стаж, ще могат да се пенсионират тази или следващите три години по старите правила (до 2018 г.).

Гратисният период се въвежда по настояване на военните, но ще важи и за МВР, уточни Ивайло Калфин.

По думите му с промените се дават и облаги за сектор сигурност. Те вече ще имат право да се пенсионират, без да напускат работа.

Както всички осигурени, които са родени след 1960 г., работещите в МВР и МО ще могат скоро да си прехвърлят парите от универсален пенсионен фонд в НОИ.

Работещите в сектор сигурност искали тази възможност, защото пенсията им е намалена с процента, който е внасян в универсалния пенсионен фонд, докато навършат стандартната възраст за пенсия.

За балерините, за които ще се въведе минимална възраст за пенсиониране 53 години, Калфин обяви, че е склонен на отстъпки.

Той напомни, че и спортистите не могат да работят до 50-годишна възраст. Балетистите правят школи, не е нужно да танцуват до навършване на пенсионна възраст, напомни социалният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.04 2015 в 21:52

Аз пак предлагам да се пенсионират още след назначаването.
Ха да видим в този случай кой е по-голиам популист. Калфата на Путин или аз ;)

17.04 2015 в 15:54

А бонусите и привилегиите за съдии, прокурори и следователи? Не че трябва да им се отнемат, но малко по-скромничко да го дават - заплатите им са 2-3 и повече пъти по-големи от тези в МВР (2 или 3 в зависимост от длъжността), допълнително взимат какви ли не бонуси, парите за дрехи са също 3 пъти по-големи от тези в МВР, при пенсиониране взимат 20 заплати умножени по 1,45 - т.е. по 30 заплати ... Защо обществото се е вторачила само в "чантаджиите" в МВР, а тези в ДАНС, следствието и съдебната система, които работят на бюро не са "чантаджии"? На техните бонуси никой не смее да посегне. Защо ли?

17.04 2015 в 15:16

Ако ше се продължава с глупашкия им жаргон, предлагам да се добави: пенсионират се при стаж, от който 2/3 е в Системата като Органи.

17.04 2015 в 15:08

Омръзна ми да гледамполицаи с наднормено тегло особенно полицайки в униформа.
Няма кво да се чка 2016 год .незабавно които имат в момента 55години да си отиват в противен случай пак МВР ке се окаже без пари,
Към момента има не малко които им остава по 2-3 и по малко да навършат пределните 60год.и догодина наведнаж много ще излязат.
Да им честито на новите пенсионери от МВР


17.04 2015 в 14:40

Това е добра новина. Ако накара и съдии и прокурори да се осигуряват както всички работници, а не за сметка на бюджета, и аз ще го призная за отличник.

17.04 2015 в 14:07

Полицаите могат да бъдат приравнени с балерините и като такива да се пенсионират на 53.

17.04 2015 в 13:51

Съгласен съм да ги хрантутим МВР-то но само ако всяка година им провеждат изпити за физическа подготовка. Не ми трябват милиционери искам полицай който на 30 години не изглеждат като сумисти, които се задъхват дори и когато си бъркат в носа и пърдят. Искам ИСТИНСКИ дето вършат работа!

17.04 2015 в 13:40

Няма ли да има противоречия, те всички милиционери са парашутисти...