Синдикат ''Образование'' против връщането на децата в клас

Учителите да почнат да пишат отсъствия дори при дистанционното обучение, а само изпитите след 7. клас и матурите да са присъствени, предагат педагози

OFFNews 28 април 2020 в 11:38 2563 0

Учебната година трябва да завърши дистанционно. Учениците не трябва да бъдат връщани в клас. Това е категоричната позиция на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа", разпространена днес по повод предложението седмокласниците и дванадесетокласниците да преминат към присъствена форма на обучение, за да завършат учебната година. То бе направено през почивните дни от премиера с оглед изпитите, които им предстоят.

Позицията на синдиката е изготвена въз основа на анкета с близо 20 000 участника и при проучване на мнението и становищата на стотиците регионални и общински структури на организацията. "Категоричната позиция на синдиката е, че всички образователни институции могат и трябва да завършат учебната година в режим на дистанционно обучение", се казва в текста ѝ, подписан от председателя д-р Юлиян Николов.

Ето какво още се казва в нея:

"Учителите в „Подкрепа“ и нашите симпатизанти смятат, че 12. клас могат и е разумно да завършат учебната година, без да влизат в училищата, като само при повеждането на матурите да присъстват физически. Учебният материал за годината ще бъде взет до 13 май, което обезсмисля тяхното връщане в клас.

Забраната за писане на отсъствия се визира като основен пропуск в организирането на дистанционното обучение, като учители и директори предлагат да започнат да се пишат отсъствия за по-добра активност и мотивация на учениците.

Много от колегите вероятно ще откажат да са квестори, тъй като са в рисковата група 55+ и предпочитат да бъдат предпазливи. Това ще бъде проблем за образователните институции.

Спирането на транспортните връзки между малките населени места е пречка за всяко физическо присъствие на учители и ученици в образователни институции".

От профсъюза цитират становища на учители и директори относно възстановяване на редовния учебен процес в 7. клас. Педагози от Монтана се притесняват, че не може да се спазва необходимата дистанция при 25 до 35 ученици в паралелка и дори предполагат, че за да се случи това, трябва да има не две, а четири смени. От Пловдив обръщат внимание, че заразяването на един ученик би означавало поставяне под карантина на цялото училище с учителите, родителите и семействата. А това би донесло и друго последствие - тези ученици да пропуснат националното външно оценяване и матурите. 

Възстановяването на работа в детските градини в стария режим също е определено като нецелесъобразно от организациите на учители и анкетирани, пишат от синдикат "Образование". Според работещи в тях то следва да бъде организирано при нови санитарни правила, задължително включващи намаляване на децата в групите.

На база проучването си синдикат „Образование“ предлага:

1. Учениците от всички етапи, включително 7. и 12. клас да завършат в дистанционен режим.

2. Възстановяване на занятията в детските градини да бъде внимателно премерено и да се случи при гарантиране живота и здравето на учителите и децата в тези образователни институции.

3. Преосмисляне на позицията на МОН относно провеждане на национални външни оценявания в 4. и 10. клас.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови