Ще се гласува еднократна помощ от 30 лв. за най-бедните

OFFNews 24 февруари 2014 в 23:02 2844 7

Социалният министър Хасан Адемов.
Социалният министър Хасан Адемов.

В сряда правителството ще гласува еднократното изплащане на 30 лева за най-бедните българи в края на отоплителния сезон, съобщи социалният министър Хасан Адемов, цитиран от БНР.

Молби за еднократната помощ могат да подават само хората, които не са кандидатствали за енергийно подпомагане заради доход, по-висок от изискванията с до 10 лв.

Вицепремиерът Зинаида Златанова върна за обсъждане текстовете по темата за пакетите за намаляване на административната тежест, които променят и трудовото законодателство, след като от КНСБ възразиха, че текстовете не са съгласувани в тристранния съвет.

КНСБ застава и срещу предложените промени в Трудовия кодекс, които бяха внесени направо в парламента от депутатите от БСП Петър Кънев и Милко Багдасаров.

Ако се приемат, те ще отменят задължителни правилници за вътрешния ред, регламентирани почивки, отпуските на синдикалните членове, но единствено в малките фирми, коментира президентът на синдиката Пламен Димитров.

Не може да има теми, които да са табу. Там, където има съгласие, сме готови като министерство на труда да ги подкрепим и да ги внесем в Министерски съвет. Ако няма съгласие – здраве, зави Хасан Адемов.

"В момента разчетите, които сме правили, показват, че много трудно можем да достигнем тези нива на минимална пенсия за осигурителен стаж и възраст. Не защото нямаме волята да ги постигнем". Така Адемов коментира въпроса с искането на „Атака“ минималната пенсия да стане 500 лева.

Социалният министър изрази мнение и по искането на учителския синдикат при пенсиониране учителите да получават 20 заплати накуп, подобно на военните и полицаите.

Тази, които са държавни служители в сектор "Сигурност", нямат право да извършват друга търговска дейност, а всеки един учител може да извършва каквато и да е търговска дейност. Но това са въпроси, които трябва да ги дискутираме отново.

По въпроса как ще нараства стажът и възрастта за пенсиониране от следващата година, Адемов каза, че все още няма взето решение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!