Quantcast

Шефове в БДЖ са замесени в кражбите на гориво

OFFNews Последна промяна на 27 януари 2015 в 19:47 4986 4

Засилен контрол и уволнения на служители, замесени в кражбите на гориво в БДЖ - това са мерките, които ще предприеме ръководството на превозвача. Само за последните две години от железницата отчитат 2 млн. преразход на гориво.

Заловени са 100 служители, които източват дизел, но никой от тях не е даден на съд. За кражбата получили наказание забележка или последно предупреждение. За 2013 г. са били заловени 35 души, които обаче са наказани със забележки или други по-ниски наказания и не са били уволнени.

През 2014 г. броят на заловените лица се увеличава драстично на 65 души, като и сред тях няма уволнени. Тези служители обаче в момента са на прицел, заканиха се от ведомството.

Според изпълнителния директор на БДЖ "Товарни превози" Любомир Илиев в схемите за източване на гориво са участвали служители на всички нива - дори и директори в "Холдинг БДЖ".

Изпълнителният директор на БДЖ "Товарни превози" даде и данни за средния разход на гориво, който през 2012 г. е бил. 8 л. на брутотонкилометри. През 2013 г. този разход се увеличава с 1 литър, а през 2014 г. - с още един. Разходната норма за маневриране е била 15 литра на час, като постепенно и тя се е увеличавала.

За да се стигне до това състояние, GPS системите на почти всичките локомотиви са били деактивирани, като те не са могли да изпращат данни за движението им. Заедно това камерите от пунктовете за зареждане също са били изключени и също не са могли да съхраняват важни данни от процеса по зареждане на резервоарите с дизел, допълни Илиев.

Това, което обеща Любомир Илиев, е за тази година загубите да бъдат намалени с 1 млн. лв. За тази цел са предвидени няколко мерки, сред които възстановяване на GPS проследяването, както и повторното пускане в експлоатация на видеосистемите в десетте пункта за зареждане на гориво. Освен това ще бъде създадено спецзвено за изненадващи проверки.

Любомир Илиев каза още, че през април се очаква да бъдат отчетени първите резултати след въвеждането на мерките.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

28.01 2015 в 07:16

За кого е новина че комундел без гепене не може, ако няма от къде от себе си ще почне да краде!!!
--------
Мършите в Парламента милиони са накрали, а се бутат за евтини кюфтаци!!!

27.01 2015 в 23:52

Нафта в БДЖ се краде здраво още от соца. Винаги се е крадяло. Сега може и да са се осрали съвсем, не знам. Ама няма да е лесно да се спре или намали...то им е геентично заложено на железничарите да гепят нафта, те за това работят там. Да не е за една пуста заплата....1000 литра нафта са 2000 лева.....заплатата 400....защо си с мислите тоя машинист не се хване на друга работа?

27.01 2015 в 20:57

"Шефове в БДЖ са замесени в кражбите на гориво" Не, че нещо, но как точно това е новина? И за кого? За прокуратурата?

27.01 2015 в 20:25

Камери не е имало, поне не и във всички пунктове за зареждане, това са пак герберастки локуми !