Шефове в БДЖ са замесени в кражбите на гориво

OFFNews 27 януари 2015 в 19:47 5967 4

Засилен контрол и уволнения на служители, замесени в кражбите на гориво в БДЖ - това са мерките, които ще предприеме ръководството на превозвача. Само за последните две години от железницата отчитат 2 млн. преразход на гориво.

Заловени са 100 служители, които източват дизел, но никой от тях не е даден на съд. За кражбата получили наказание забележка или последно предупреждение. За 2013 г. са били заловени 35 души, които обаче са наказани със забележки или други по-ниски наказания и не са били уволнени.

През 2014 г. броят на заловените лица се увеличава драстично на 65 души, като и сред тях няма уволнени. Тези служители обаче в момента са на прицел, заканиха се от ведомството.

Според изпълнителния директор на БДЖ "Товарни превози" Любомир Илиев в схемите за източване на гориво са участвали служители на всички нива - дори и директори в "Холдинг БДЖ".

Изпълнителният директор на БДЖ "Товарни превози" даде и данни за средния разход на гориво, който през 2012 г. е бил. 8 л. на брутотонкилометри. През 2013 г. този разход се увеличава с 1 литър, а през 2014 г. - с още един. Разходната норма за маневриране е била 15 литра на час, като постепенно и тя се е увеличавала.

За да се стигне до това състояние, GPS системите на почти всичките локомотиви са били деактивирани, като те не са могли да изпращат данни за движението им. Заедно това камерите от пунктовете за зареждане също са били изключени и също не са могли да съхраняват важни данни от процеса по зареждане на резервоарите с дизел, допълни Илиев.

Това, което обеща Любомир Илиев, е за тази година загубите да бъдат намалени с 1 млн. лв. За тази цел са предвидени няколко мерки, сред които възстановяване на GPS проследяването, както и повторното пускане в експлоатация на видеосистемите в десетте пункта за зареждане на гориво. Освен това ще бъде създадено спецзвено за изненадващи проверки.

Любомир Илиев каза още, че през април се очаква да бъдат отчетени първите резултати след въвеждането на мерките.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!