Московски проверява кражбите на нафта от БДЖ

OFFNews 26 януари 2015 в 11:40 5796 4

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски разпореди на ръководството на държавния железопътен превозвач да извърши незабавна проверка на сигнала за кражба на нафта.

Чрез скрита камера в предаване на Нова телевизия машинист, задържан за кражба на гориво от локомотивите разкри схемите, по които се изнася нафта. Незаконното източване на дизелово гориво от локомотиви на БДЖ не е новост, а престъпление от години наред. В него участват машинист, стрелочник, охрана, диспечер и ръководител по нарядите.

Машинистът "плаща" на ръководителя наряди в столичното депо 60 лева, за да го впише в курс към конкретна гара, удобна за необезпокоявано източване на нафта. След даването на парите машинистът е вписан в разписанието за уречения влак и ден и източва горивото.

Вътрешен доклад на БДЖ сочи, че разходът на дизелово гориво за локомотивите е скочил спрямо предходната година с близо две цистерни месечно. Не може да се установи къде са потънали те.

Резултатите от проверката, разпоредена от министър Ивайло Московски ще бъдат предадени на прокуратурата. При установяване на вина на служители на дружеството, те ще понесат наказания, съгласно съществуващите закони.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!