Сградата на Син Сити ще чака да стане "реплика" в хотел

Временната шефка на НИНКН Джуркова одобрила бутането на покрива

OFFNews 16 март 2016 в 14:15 4696 0

Строежът на 12-етажен хотел на мястото на някогашния театър "Ренесанс" в София се отлага, сградата може да бъде бутната само с личното разрешение на министъра на културата. За събарянето на част от покрива й пък собствениците са получили разрешение от временната директорка на НИНКН арх. Даниела Джуркова. 

Това обяви и.д. главният архитект Бойка Къдрева пред комисията по архитектура в Столична община. Утре СОС ще гласува прекратяване на процедурата за одобрение на плана за м. "Площад Възраждане". Парадоксът е, че тази процедура е започнала преди 14 години, през 2005 г. обаче останала недовършена, по различни причини. Сега според Къдрева тя трябва да бъде прекратена, тъй като промените в тази зона вече ще се представят за одобрение от съветниците в пространствен вид - така, че да е ясно кое как се връзва с околните сгради и т.н. 

По тази причина собствениците на сградата няма да получат виза за строеж за одобрения си през 2003 г. проект за хотел. На среща с арх. Къдрева те обаче са заявили, че не се отказват от плановете си и след откриването на нова процедура, ще участват с нов проект. 

Специалисти вече са ги посъветвали модерният облик на хотела да включва като реплика сградата на стария софийски театър "Ренесанс". Така сградата, обявена за паметник в най-ниската категория "за сведение" преди 13 години, най-вероятно ще остане само като реплика след още няколко.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови