Сградата на Син Сити паметник "за сведение", бутането й одобрено през 2003 г.

Юлиана Ончева 12 март 2016 в 12:30 13806 7

Сградата на някогашния театър "Ренасанс" и бившата дискотека "Син сити" в София трябва да бъде възстановена в предишния си вид, заповедта за това издаде Строителния надзор на Столична община след публикация на OFFNews. Част от покрива на зданието бе премахнат, разрушаването й е с цел на мястото да се строи лъскав хотел. 

Засега плановете на собственика Красимир Георгиев са стопирани. На 29 февруари той е внесъл в район "Възраждане" проект "Разрушаване на масивна обществена сграда", който обаче му е върнат на 2 март за съгласуване с Министерството на културата и с изричното указание да не се предприемат действия по премахване преди произнасяне на компетентните органи. 

Сградата е определена като архитектурно-строителен паметник на културата, категория "за сведение", на 3 юли 2003 г. с протокол на Националния съвет за опазване на паметниците на културата към МК. Същото е вписано и в протокол на Общински експертен съвет по устройство на територията към решение за Изменение на плана за регулация и застрояване за три УПИ - V за озеленяване, VІ за административна сграда и VІІ, за кв. 210, м. Западно направление - проектът предвижда изграждане на нова сграда, висока 12, 8 и 9 етажа и не предвижда запазване на съществуващата. Одобрен е от главния архитект на 18 ноември 2003 г. - постът тогава заема арх. Стоян Янев. 

Нова наредба за старите къщи в София за ЧНГ

До края на годината Столична община ще е готова с нова наредба, която ще даде отговор на въпроса какво да се прави със старите къщи - паметници на културата, в София, чийто собственици не искат да ги поддържат. В изготвянето на разпоредбите ще помагат френски експерти, които пристигат у нас през април. 

Това съобщи за OFFNews Малина Едрева, шеф на комисията по култура на "Московска 33". Собственици на стари сгради ще могат да кандидатстват за средства по новата ОП "Региони в растеж" по настояване на кмета Йорданка Фандъкова. Проектът ще стартира пилотно първо между булевардите „Тодор Александров", „Мария Луиза", „Христо Ботев" и улица „Екзарх Йосиф". Ще се използва примера на парижкия квартал "Маре", който е възстановен и реконструиран, и от занемарен квартал със стари сгради в много тежко състояние се е превърнал в един от най-модерните райони във френската столица.

Практиката в Париж за случаи с недобросъвестни собственици на стари сгради е да им се изпрати предписание за мерките, които трябва да предприемат, те получават от кметството безплатен проект за възстановяване на сградата, а ако не предприемат нищо, общината поема ремонта, но отнема имота и тя става негов собственик, обясни Едрева.

Практиката у нас засега е предписания за мерки, налагане на глоби - първо минимална, след нея максималната по закон, и накрая собственикът да бъде даван на прокуратурата. Има и вариант Столична община да поеме необходимия ремонт, но тогава имотът трябва да бъде ипотекиран и продаден, за да се възстановят средствата на кметството. 

На прокурор в момента са дадени собствениците на къщата на Яворов на "Раковски" 136, Захарна фабрика и къщата на Фингов на "Шипка" 38. Собствениците на къщата на Никола Гешев на "Патриарх Евтимий" № 7 изпълняват предписанията и са внесли нов проект в Министерството на културата, затова не са дадени на прокурор. Те са платили глоба от 10 000 лева, наложена им през 2013 г, друга глоба от 20 000 лева е в процедура. 

Междуведомствената комисия към кмета на София работи регулярно, тя изготвя констативни актове и предлага собственици на сгради за санкции пред градоначалника, обяснява Едрева. Глоби се налагат и това ще продължи, категорична е тя. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!