Секат дървета в Борисовата градина до март, над 5000 са маркирани

OFFNews 11 декември 2018 в 14:13 5335 1

До началото на март трябва да бъдат премахнати опасните, болни и сухи дървета в лесопарк Борисова градина.

Специалисти към катедра "Лесовъдство" направиха маркировка на над 5000 дървета - за премахване или за кастрене на клони, в площ от 532 дка в парка между бул. „Драган Цанков“, бул. „П. Яворов“, бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Незабравка“. Комисията по екология към СОС прие отчета за свършената работа на експертите, представена от шефа на "Зелена система" Димитър Данчев, за да стартира определянето на 25 метрова зона от алеите навътре в гората, в която ще се премахват дървета. Тогава ще стане ясен и точният брой на дърветата, които ще бъдат премахнати. Останалите маркировки ще служат за предупреждение на разхождащите се сред тях столичани за възможност от падане на сухо дърво или клон. 

Има 15-метрови дървета, паднали по алеите, трябва да бъде гарантирана безопасността на хората, подчерта Альоша Даков от БСП, което е лесовъд по образование и бе в комисията, проверила работата на експертите. Намесата е изключително консервативна, подчерта той. 

48 часа преди да започне премахването на дърветата в зоната трябва да бъдат поставени ограничителни ленти и предупредителни табели, напомни Лорита Радева, шеф на комисията по екология. 

Премахването на дървета и клони ще се извършва единствено от експерти на ОП „Управление на гори и земи“, каза Данчев в отговор на въпрос на граждани, дошли на заседанието на комисията по екология. Обозначение ще има и върху превозното средство, с което ще се извеждат дърветата от лесопарка. Всички изнесени дървета ще се карат в инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“. Всяко превозно средство, което се използва за извеждане на дървета от лесопарка, може да бъде проследено в реално време чрез онлайн системата на Изпълнителната агенция по горите, уточни шефът на Зелена система. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14469

1

случайно прочетох

11.12 2018 в 14:27

Това е добро решение.Паркът трябва да е безопасен.
Най-добре ще е всяка пролет да се обхожда парка и да се орязват изпочупените и изсъхнали клони!
 
X

Да помогнем на украинските деца!