Премахването на сухи и гнили дървета в Борисовата започва в края на октомври (видео)

OFFNews 03 октомври 2018 в 16:39 4160 0

Сухи, гнили и опасни дървета в столичния лесопарк Борисова градина ще се премахват най-рано в края на октомври.

В средата на месеца специална комисия, назначена със заповед на кмета Йорданка Фандъкова, ще провери и приеме маркировката, направена от специалисти към катедра „Лесовъдство“ на Лесотехническия университет. Това обясни за OFFNews Димитър Данчев, шеф на "Зелена система" в Столична община. Всеки експерт притежава индивидуална марка с номер, която се поставя ниско на дънера на дървото. Тя е гаранция, че няма да бъде отсечено дърво, маркирано с цветен спрей на гръдна височина, от някой зложелател. Ако в хода на дейностите се открие дърво, маркирано за премахване с друга марка, то няма да бъде премахнато, обясни Данчев. 

Маркираните с различни цветове дървета ясно разграничават различните насаждения от изготвената „Инвентаризация и лесопаркова експертна оценка на лесопарковата част на „Княз Борисовата градина“ и спомагат за по-лесен контрол при проверките. Цветовете са обявени в информационната табела при извършване на маркирането.

Премахването на дърветата ще се случва поетапно, като ще бъдат оградени и обозначени зоните, в които се работи. Сечта ще се извършва единствено от експерти на ОП „Управление на гори и земи“, каза още Данчев. 

Обозначение ще има и върху превозното средство, с което ще се извеждат дърветата от лесопарка. Всички изведени от парка дървета ще се карат в инсталацията за биологично третиране „Хан Богров“. Всяко превозно средство, което се използва за извеждане на дървета от лесопарка, може да бъде проследено в реално време чрез онлайн системата на Изпълнителната агенция по горите, уточни шефът на Зелена система. 

Премахването на дървета ще се извършва в района на парка между бул. „Драган Цанков“, бул. „П. Яворов“, бул. „Цариградско шосе“ и ул. „Незабравка“ с обща площ 532,7 дка. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови