Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Сдружение 'Единение' с алтернативни мерки срещу кризата

OFFNews 31 март 2020 в 15:44 1218 0

Сдружение “Единение”, което обединява учени, бизнесмени, общественици и интелектуалци, както и 26 граждански организации, се обявява против поемането на нов външен дълг и предлага мерки, които биха могли да бъдат приложени за овладяване на кризата.

Ето какво се казва в разпространеното от сдружението съобщение:

Ние от Инициатива „Сдружение Единение“ помним нашия ангажимент пред обществото да преминем към поредица от активни действия за спасяване на България, но в сегашната криза се въздържаме от активни действия. Подкрепяме усилията и мерките на изпълнителната власт за овладяването на пандемията от коронавирус в страната.

Смятаме, че още от сега трябва да обмислят и подготвят мерките за възстановяване на нормалното състояние на обществото и стопанския ритъм на страната след овладяването на пандемията. С още по-голяма настоятелност и неотстъпчивост да потърсим национално съгласие по конкретните национални цели и приоритети, за да направим България достойна европейска държава, за което нееднократно сме апелирали.

Като изразяваме подкрепа и за предприетите мерки в социално-икономическата сфера, очакваме внимателно да бъде преценено привличането на свеж финансов ресурс и да бъдат предприети от държавата национално отговорни действия по разходването на наличния публичен ресурс. Всичко да се извършва прозрачно и съгласно законите в страната.

Ние сме срещу поемането на нов външен дълг на този етап от кризата.

В този порядък считаме:

 Временно да се спре финансирането на големи инфраструктурни проекти
 Капиталовите разходи на общините, които не са свързани с форсмажорни обстоятелства да се отложат във времето
 Предвидените средства за ББР да се насочат преимуществено към проекти, свързани със здравето и производството на храни
 Бюджетните разходи на министерствата и другите първостепенни разпоредители с бюджета (без МЗ и МВР) да бъдат редуцирани с разумен процент до края на годината.
 Осигуряване на продоволствената сигурност.
 В периода на значително ниските енергийни цени и спекулативно волатилност на борсата да се подкрепят енергийните предприятия и да не се допуска допълнителното им задължаване.

Съединението прави силата.
Готови сме да дадем своя дан!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews