Съдят полицай, бил протестиращи в нощта на белия автобус

OFFNews 27 февруари 2014 в 21:16 2437 8

Белият автобус от нощта на 23 срещу 24 юли. Снимка: Сергей Антонов.
Белият автобус от нощта на 23 срещу 24 юли. Снимка: Сергей Антонов.

Веселин Денчев от "Специализирани полицейски сили" ще бъде съден по обвинение за нанасяне на лека телесна повреда в нощта на белия автобус.

Денчев е единственият служител на реда, уличен в използване на неправомерно насилие срещу протестиращи в нощта на обсадата на парламента на 23 срещу 24 юли.

Софийската районна прокуратура (СРП) е приключила разследването и е внесла в съда обвинителен акт срещу него, съобщи пред "Правен свят" говорителят на СРП прокурор Петър Белчев.

В Наказателния кодекс (НК) е предвидено до 3 години затвор за нанасяне на лека телесна повреда.

На униформения обаче най-вероятно ще му бъде наложена само глоба, без да понася наказателна отговорност, ако съдът реши, че е виновен.

Според чл.78 от НК, обвиняемият се освобождава от наказателна отговорност и му се налага глоба от 1000 до 5000 лева, ако за умишленото престъпление е предвидено наказание до 3 години затвор и извършителят не е осъждан преди.

Служителят на "Специализирани полицейски сили" е единственото лице, срещу което беше повдигнато обвинение за използване на неправомерно полицейско насилие по време на антиправителствените протести от 2013 г.

В нощта срещу 24 юли Народното събрание беше обсадено от протестиращи, а напрежението ескалира, след като силите на реда решиха да изведат министри и депутати с автобус.

"Това лице определено осъществява това, което Вие наричате полицейско насилие. Той осъществява удари неоправдано - най-меко казано - по хора, които се движат по алеята. Това е непредизвикано, флагрантно насилие", коментира главният прокурор през септември миналата година.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови