Цветлин Йовчев: МВР търси по снимки 39 нарушители от нощта с белия автобус

OFFNews 01 септември 2013 в 19:03 4955 25

Цветлин Йовчев
Цветлин Йовчев

Полицията търси по снимки на 39 души, извършили нарушения в размирния 23 юли, когато депутати бяха евакуирания с прословутия бял автобус от парламента.

Това заяви в предаването "Фронтова линия" на Мартин Карбовски вътрешният министър Цветлин Йовчев.

Някои от нарушителите вече са идентифицирани. "Имаме неустановени 39 души, имаме снимките им. Ще ги установим всичките и оттам нататък ще действаме по закона, както и досега. На някои ще бъдат повдигнати обвинения – в зависимост кой какво е правил", заяви министърът.

По думите му полицията в нощта на голямата блокада полицията се е справила добре и въпреки провокациите е запазила спокойствие.

Йовчев коментира и очакваното активизиране на антиправителствените протести с началото на есенната сесия на парламента, която започва на 4 септември. Той посочи, че полицията не толерира блокадите и затварянето на пътища и ще направи всичко възможно срещу тях, но стига това да не изисква употреба на сила извън допустимите рамки.

Полицията няма да има заповед да упражнява насилие, но ако обстоятелствата налагат да защити български граждани, в рамките на закона униформените ще употребяват сила, каза МВР шефът.

„Винаги сме готови и трябва да бъдем готови за протестите. Няколко пъти имаше идеи и сигнали за куки, имаше провокатори на протеста. Ще направим всичко възможно, имаме достатъчно сили и добра организация, така че да не допуснем нарушаване на обществения ред. Демокрацията има съществена характеристика – насилието не се приема под каквато и да е форма”, заяви министърът.

Дали ще си тръгне правителството или не, зависи от парламента. Ако допуснем правителството да си тръгне заради прецедент, че няколко хиляди души заплашат и провокират насилие, тогава накъде отиваме? Това не е демокрация. Не бива да правим този прецедент, коментира Цветлин Йовчев.

Той се спря и на проблема с битовата престъпност, която по думите му е добила такива размери, че е въпрос на национална сигурност. В момента МВР подготвя мерки срещу този вид престъпност, които се очаква да дадат резултат до 2-3 месеца. "Трябва да осигурим полицията да е там, където има нужда от нея. Сега по обективни и субективни причини не е така", каза Йовчев. Планира се нова интерактивна карта на проблемните места и възстановяване на нещатните сътрудници на МВР, за да могат хората по места да съдействат на полицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!