Съдът изгони 35-годишната ректорка от Стопанската академия

Александра Маркарян 18 юни 2015 в 12:09 20520 13

Съдът не се съобрази с претенциите на 35-годишната новоизбрана ректорка на Стопанската академия срещу заповедта на министъра на образованието проф. Тодор Танев. Тричленен състав на Върховния административен съд остави без уважение искането на Теодора Димитрова да спре изпълнението на заповедта, с която министърът я отстранява от поста заради съмнения за нередности при избора й.

Определението на ВАС е от днес. То бе предшествано от истинска сага в Академията в Свищов. Съмнения за опорочаване на избора на ректор, подсилени от тесните връзки между бившата заместник-ректорка Димитрова и бившия ректор Величко Адамов, доведоха до издаването на заповед от министъра, с която проф. Танев я отстранява до провеждането на ново общо събрание в Академията за избор на ректор.

Избраната на 20 май за ректор Теодора Димитрова и нейни съмишленици обаче се барикадираха в сградата и не допуснаха назначения от министъра за временно изпълняващ длъжността ректор проф. Иван Върбанов. 35-годишната професорка обаче си позволи да издаде заповед, с която разпореди на преподавателите и служителите на Академията продължават да й се подчиняват, независимо, че заповедта на министъра за отстраняването й от 3 юни предвиждаше предварително изпълнение.

Според съда мотивът на министъра да предвиди предварително изпълнение е обоснован, защото от закъснението на изпълнението на заповедта би могла да последва значителна вреда. Според ВАС заповедта е напълно законосъобразна, а жалбата на Димитрова е неоснователна.

Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаването.

Пълния му текст вижте ТУК.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!