Съдът изгони 35-годишната ректорка от Стопанската академия

Александра Маркарян Последна промяна на 18 юни 2015 в 12:09 19394 13

Съдът не се съобрази с претенциите на 35-годишната новоизбрана ректорка на Стопанската академия срещу заповедта на министъра на образованието проф. Тодор Танев. Тричленен състав на Върховния административен съд остави без уважение искането на Теодора Димитрова да спре изпълнението на заповедта, с която министърът я отстранява от поста заради съмнения за нередности при избора й.

Определението на ВАС е от днес. То бе предшествано от истинска сага в Академията в Свищов. Съмнения за опорочаване на избора на ректор, подсилени от тесните връзки между бившата заместник-ректорка Димитрова и бившия ректор Величко Адамов, доведоха до издаването на заповед от министъра, с която проф. Танев я отстранява до провеждането на ново общо събрание в Академията за избор на ректор.

Избраната на 20 май за ректор Теодора Димитрова и нейни съмишленици обаче се барикадираха в сградата и не допуснаха назначения от министъра за временно изпълняващ длъжността ректор проф. Иван Върбанов. 35-годишната професорка обаче си позволи да издаде заповед, с която разпореди на преподавателите и служителите на Академията продължават да й се подчиняват, независимо, че заповедта на министъра за отстраняването й от 3 юни предвиждаше предварително изпълнение.

Според съда мотивът на министъра да предвиди предварително изпълнение е обоснован, защото от закъснението на изпълнението на заповедта би могла да последва значителна вреда. Според ВАС заповедта е напълно законосъобразна, а жалбата на Димитрова е неоснователна.

Определението подлежи на обжалване пред петчленен състав на Върховния административен съд в седемдневен срок от съобщаването.

Пълния му текст вижте ТУК.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2015 в 09:59

Незаслужено значи съдът я отстранява! Тази толкова начетена и успяла личност немедленно трябва да бъде предложена най-малко за шеф на МВФ или поне на ЕЦБ!

Боко да не се услушва, ами да я води директно при Барозу или при Джим Кери!

19.06 2015 в 09:59

Не съм правист,НО:
Съдът допуска, че ако каже, че младата проф. не е избрана, съгласно изискванията на закона, за ректор, ще се произнесе по друго дело без да е призван, но как тогава приема, че тя е избрана за ректор , след като това също означава, че взима страна. Спорът, е безсмислен. Моят апел е: Дами и господа съдии, ако не пишете лично решенията си, а ги давате на някой писар, поне проверявайте написаното!
В текста с решението на съда има ненаписани повече от 30 запетаи и надписани повече от 10. Смисълът Ви се губи в голяма част от текста, заради липсата на пълен член и непознаването на нормите за липса на инверсия в изреченията. Допуснати са и редица технически грешки ( примерно 2915 година ). Може това да са правни норми за употреба на българския език, но нали точно правото казва, че не може един закон да противоречи на друг. Поискайте да се направят промени в учебните наредби и всички да употребяваме ( изопачаваме ) напия език като Вас.

19.06 2015 в 09:36

нормално магистратура се завършва около 23-25-годишна възраст. остават 10-12 ... години на здрава научна работа :)
жалко, че досега този "корифей" е бил нечуван. затова пък икономиката и финансите ни цъфтят, та вързват.
дали цялата ни наука е такава ? горко ни !

18.06 2015 в 23:02

... тая, Еректорката, излезе мноо тъпа пача!

хахахахахахахахаха

(место да резне тиквата на адамича, се фърли на гьола баш в най-дълбокото... ше и фръкне и професурата като стой, та гледай...)

хахахахахахахахаха

... а гобленчо бродеров да се скрие некъде на завет, и да се хваща да бродира "Тайната Вечеря", че адамича ше си иска капарото, дип че кинтите са Усвоени по европрограма... и станаха 1001 Неизпълнени... (довчера Мильоцунер Мародеров, днеска Гобенчо Бродеров, баси! филма)

хахахахахахахахахахаха

18.06 2015 в 21:23

"ВАС" обяви края на "ерата" Адамов! Пожелавам на служебния ректор, да подготви и проведе, едни честни и прозрачни избори, да бъде избран един достоен ректор, който да управлява СА, така, че да се върне доброто и име в академичните среди! Най-вече в списъка на най-желаното учебно заведение, от завършващите среднисти

18.06 2015 в 19:55

Павел Стаменов е прав за всичко. А офнюз, определено заприличват все повече на Блиц! Остава да започват заглавията с: Бомба! Сензация! Ексклузивно! Само в офнюз! и т.н.

18.06 2015 в 19:10

А четвърто дело ще осветли “заслугите“ на Димитрова, поради които е избрана за професор.

18.06 2015 в 13:48

Хубаво е да се чете, преди да се пише. Без да ставам адвокат нито на Величко Адамов, нито на Теодора Димитрова, последната не е изгонена от съда. С това определение ВАС отказва единствено да спре предварителното изпълнение на заповедта на проф. Танев. В съдебния акт пише, че по законосъобразността на самата заповед този състав не се произнася. Дали заповедта на министъра е законна или не - има друго дело. А трето дело ще разреши спора относно самото избиране на Димитрова за ректор. Заглавието "Съдът изгони 35-годишната ректорка" е всичко друго, но не и юридически издържано, обосновано и коректно.

18.06 2015 в 12:54

А останалите ректори - кога??

18.06 2015 в 12:25

Браво на адв.Калин Костов.Той е в основата на това да бъде отстранен тоя дърт гей Адамов и неговата скочубра.