"Феодалните порядки в Стопанската академия са отвъд предела на търпимостта"

OFFNews Последна промяна на 05 юни 2015 в 21:18 6275 10

Проф. Тодор Танев

Събитията в Стопанска академия "Димитър Ценов" - Свищов през последната седмица показват една от най-нелицеприятните страни на системата на висшето образование в България: превръщането на академичната автономия в параван за самоуправството в някои български висши училища.

Това се посочва в становището на министъра на образованието проф. Тодор Танев относно случващото се в Стопанската академия в Свищов.

Разклатена е и без това силно отслабената вяра на гражданите, студентите и преподавателите в европейското качество на определени висши училища, съобразяването с мнението на хората и контрола на държавата над феодалните порядки там. МОН призовава всички институции на държавата да съдействат за решаването на този толкова значим за българското общество случай, пише в становището на проф. Танев.

Като министър на образованието и науката настоявам за спешното намиране на цивилизовано решение на отдавна трупаните нарушения на академичните норми отвъд предела на всяка търпимост, което чака българската общественост. Вярвам в морала на уважаваните наши колеги от Академията и това, че ще отговорят на очакванията на обществеността и държавните институции, като преценят обстановката и бъдещия си авторитет пред гражданите и учените в България, посочва още министърът на образованието и науката.

Абсурдна заповед

Припомняме, че изгонената от министъра на образованието 35-годишна ректорка на Стопанската академия Теодора Димитрова издаде заповед, с която разпореди на преподавателите, служителите, студентите и докторантите на висшето училище в Свищов да се подчиняват само на нея.

Абсурдната заповед е от 3 юни 2015 г. - денят, в който проф. Тодор Танев издаде заповед, с която я отстрани от длъжност и назначи проф. Иван Върбанов за временно изпълняващ длъжността ректор до избора на нов ректор от общото събрание.

Мотивът му е, че има съмнения, че изборът на Димитрова е станал след манипулиране на гласуването, за което има и официална жалба в МОН. В отговор Димитрова - бивша заместничка и бивша студенка на доскорошния ректор, скандално известният с връзките си с Красьо Черния, Величко Адамов се барикадираха в сградата, а свидетели разказаха пред OFFNews, че се изнасят документи, товарят се в джипове и се откарват в частна квартира.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

08.06 2015 в 04:51

В държавните ВУЗове без изключение, ректорите определят кое е черно и кое е бяло, навсякъде има простотия, плагиатство, скандали, пиянство, шуро-баджанащина.

Колко професори имат истински научни открития в основата на хабилитационните си трудове?06.06 2015 в 14:29

"И къде е полицията?"

Академична автономия, забравихте ли вече?

06.06 2015 в 01:03

В тази академия е пълно с "ГНИЛИ ЯБЪЛКИ"

ПЪЛНА РЕВИЗИЯ на изхарчените средства от НАП, ДАНС И ПРОКУРАТУРАТА.

05.06 2015 в 23:56

И къде е полицията?А да,те са заети да пазят циганите,да не би някой да им наруши спокойствието и правата.

05.06 2015 в 22:52

Полиция >> ДАНС >> Прокуратура

05.06 2015 в 22:16

Да се вземе лиценза на този порно университет и феодалите да изпукат от глад, че няма да има на кой да продават дипломи. И без това има прекалено много ВУЗ-ове в тая смотана държава.

05.06 2015 в 22:07

ПП на феновете на рифирендума на Роско Чехльов -- ей това ви чака с "мажоритарната" система и задължителното гласуване -- феодали по места и документите в джипа.

05.06 2015 в 22:05

Да оди да вземе от Боце назаем гранатомета.

05.06 2015 в 22:01

Абе, Танев! Заповедта ти е незаконна, какво значи "имаш съмнения, че изборът е манипулиран"? Няма съмнения в тази работа, има съд да решава. Оня че е дерибей и феодал е вярно, ама и ти не си стока.

05.06 2015 в 21:43

и полицията какво направи след като са изнасяни документи с джипове?... същото като при загубените документи от СтаниГей
 
X