Румен Радев: Априлското въстание е осъзната саможертва

OFFNews Последна промяна на 01 май 2017 в 21:35 5422 2

Априлското въстание на българския народ от 1876 година е осъзната саможертва в името на свободата. Това заяви президентът Румен Радев на церемонията в град Панагюрище, с която бе отбелязана 141-годишнината от началото на Априлското въстание.

Държавният глава и върховен главнокомандващ Въоръжените сили прие почетния строй и поздрави военнослужещите с подвига на българските въстаници.

„Тази българска пролет ще трае само няколко дни, само в няколко селища, но тя ще промени съдбата на България завинаги“, заяви Радев и припомни събитията от пролетта на 1876 г.

„Обречен бунт на селяни, даскали, занаятчии и попове. Тези луди глави са вечното вдъхновение на нова България. Оттогава измина повече от век, делят ни няколко войни, възходи и катастрофи, несбъднати идеали, но никое поколение българи не се отрече от тези мъченици на свободата“, категоричен беше президентът.

Държавният глава припомни също така, че след Априлското въстание не остават паметници на военни победи, а костници – в Батак, в Черепишкия и Дряновския манастир, но именно българските въстаници - мъчениците от 1876 г., са благородниците на българския народ.

„Наместо замъци, те ни завещаха костници. Завещаха ни и онзи непокорен и борбен дух, който и днес гори в българското сърце“, каза президентът.

По думите на Румен Радев Априлското въстание с кървавото писмо, хвърковатата чета и народната княгиня е „нашата непреходна митология за чистите духом, които с черешови топчета будеха съвестта на Европа и Русия“.

„Записките“ на Захари са нашият епос. Мъчениците му са нашите народни икони. Техният патриотизъм – безсребрен, жертвен, просветлен – е еталон за всяка епоха. Особено днес“, подчерта още в изказването си на церемонията държавният глава.

В отбелязването на 141 години от Априлското въстание в Панагюрище участваха кметът на Общината Никола Белишки, представители на изпълнителната власт, народни представители и хиляди граждани.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

22188

3

Стефан

02.05 2017 в 05:11

Сополкьо, а през 1878 те са форсирали Дунава срещу турците.
Или не?

59993

1

Red or Dead

01.05 2017 в 21:51

БРАВО ГЕНЕРАЛЕ, доживяхме български президент да каже, че сме били 500 лета под турско робство, за костницата в Батак и НАЙ-ВАЖНОТО, че РОССИЯ е нашият ОСВОБОДИТЕЛ........
Йончев, дано не е проблем, че споменах.....РОССИЯ и то в оригинал;)