Родители, преподаватели и собственици на школи с петиция: Да съхраним средищата за развитие на децата

OFFNews 15 октомври 2021 в 15:30 2380 0

Снимка pixabay

Родители, преподаватели, собственици на школи и центрове за работа с деца и подрастващи създадоха петицията „Да съхраним средищата за развитие на децата“, която за по-малко от два дни събра близо 1000 подписа. Изпратено е и Отворено писмо до съответните институции.

В петицията се настоява да отпаднат забраните за присъствени занятия във всички образователни и спортни центрове, школи за изкуства, читалища, музеи и други форми на работа с деца.

Подписаните се аргументират с довода, че новите забрани ограничават "жизненоважни средища за интелектуалното, физическото и психическото развитие и здраве на децата".

Подкрепилите инициативата смятат, че няма данни извънкласните занимания да предизвикват повишаване на заболеваемостта от Covid-19, като според тях на децата са осигурени добри условия.

По думите на инициатора на петицията Ирина Манушева центровете и школите за работа с деца, с цената на много усилия са направили всичко възможно, за да се съобразят с изискванията за безопасна работа в ситуация на пандемия, но са били пренебрегнати от властите:

"Макар по принцип да се движат по ръба на икономическото оцеляване, много от тях напълно доброволно отдавна въведоха дори повече мерки от задължителните. И въпреки това биват безцеремонно затваряни."

Физическото и психическото развитие и здраве на децата и подрастващите и следва да бъдат ограничавани единствено в много краен случай при реална, доказано произтичаща от тях заплаха, смята Манушева. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови