Резерватът край Корал е несправедливо затрит, видя евродепутатът Малинов (снимки)

OFFNews Последна промяна на 22 април 2014 в 18:28 5062 4

Защитената местност „Блатно кокиче“ край къмпинг Корал е несправедливо заличена от държавата. В това успя да се увери днес евродепутатът Светослав Малинов (ДСБ) на посещение на черноморския плаж по повод Деня на земята. По ирония, тъкмо днес в местността край плажа, която екоминистерството извади от списъка на защитените територии през 2003 г. на основание липса на блатни кокичета, имаше стотици цъфнали кокичета – защитен вид, използван във фармацията.

Малинов бе инициатор на официален въпрос към Еврокомисията по казуса „Корал“ в началото на годината. Негово запитване стана и повод за намеса на Еврокомисията по случая със скандалния общ устройствен план на Царево и спиране на плана. Депутатът се ангажира и с други природозащитни каузи.

Премахването на защитената територия бе последвано от инициирането на мащабен проект за застрояване на все още дивия къмпинг, впоследствие спряно заради липсващи екопроцедури и незаконни строителни разрешения.

От 2013 г. гражданското сдружение „Да запазим Корал“ настоява Министерството на околната среда и водите да ревизира някогашното си решение и да обяви наново местността за защитена територия. Въпреки изготвените досега два биологични доклада, доказващи наличието на кокичетата в местността, отговор от министерството все още няма.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

25.04 2014 в 12:33

Все още има много блатни кокичета, въпреки многобройните опити на всички-знаят-кой да ги изкорени. И въпреки, че изкопаха няколко големи канала, с цел да ги изкоренят, в каналите в момента въпреки всичко растат кокичета.
На лъжата краката са къси!

23.04 2014 в 00:43

НЕ ДАВАМЕ КОРАЛ!!!!!!

22.04 2014 в 20:55

НЕ ДАВАМЕ КОРАЛ!Ще гласувам за Реформаторския блок ,само те се обединиха извън плановете на ДС,и само ТЕ са способни да противостоят на мафията в България.Щом има пълно медийно затъмнение около дейността на Реформаторския Блок и около дейността на Светослав Малинов в Европейския парламент ,значи ТЕ са качествените ,ще гласувам за тях!

22.04 2014 в 18:52

Не даваме Корал на бетона!!!