Ето какво му готвят на Корал (снимки на проекта)

Юлиан Христов Последна промяна на 18 март 2013 в 15:18 28096 39

Проектът
Проектът "Корал бийч"

Освен че разрешенията за строителство край плажа Корал се оказаха незаконни, цялостният проект за хотелски комплекс е в очевидно противоречие с правилата на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Това личи от архитектурния проект на курорта „Корал бийч“, дело на фирмата „Стефан Добрев – Архитектура и дизайн“, разпространени в мрежата Фейсбук днес. Проектът е направен през 2007-2008 г., според сайта на архитектурното ателие.

Проектът с инвеститор испанската компания „Ибердрола инмобилиариа“ предвижда строителство на многоетажни сгради с общо 2500 апартамента край все още дивия морски плаж и паркоместа за 2350 автомобила – 1800 подземни и 550 наземни. Освен това той включва площад, пешеходна алея до плажа, както и многобройни магазини, заведения и атракциони.

Близо 130-те декара зад плажа, предвидени за застрояване, са в зона А на Черноморието (100-метровата ивица от брега), където според ЗУЧК максималната плътност на застрояване трябва да е 20 %, а височината на сградите – не повече от 7.5 метра. В проекта за „Корал бийч“ и плътността, и височината, са много над нормативите.

Курорт „слят с природата“, но в неин ущърб

„Проектът е изцяло разработен така, че да създаде ваканционен курорт с много висок стандарт, който е адаптиран към природната среда и я подобрява за комфорта на потребителите. (...) За да се осигури сливане с природата, ще бъде обърнато специално внимание на развитието на зелени площи, както и на употребата на естествени материали като дърво и камък“. Това е записано за проекта в сайта на архитектурното бюро. 

„Дребен“ детайл, пропуснат от проектантите, е, че в името на този „природосъобразен“ проект преди години бе заличена цяла защитена територия в съседство с него. Става дума за местността „Блатно кокиче“, заличена през 2003 г. от министерството на околната среда, в зората на проекта, с мотива, че защитените блатни кокичета вече не съществуват там. Впоследствие, по жалби на сдружението за защита на Корал, екоминистерството направи проверка и потвърди, че днес там блатни кокичета не се срещат. Въпреки това, многобройни кадри, последните от миналата година, сочат, че там има стотици от защитените растения.

И отгоре на всичко – върху дюни

Проектът очевидно противоречи на закона за Черноморието, който е в сила от 2008 г. Законът обаче прави изключение за подробните устройствени планове (ПУП), приети по-рано. Тъкмо такъв е случаят с ПУП-овете за Корал, общо 3 на брой, одобрени от община Царево няколко години по-рано. След журналистическо разследване през 2008 г. те бяха обжалвани от Министерството на регионалното развитие, но МРРБ загуби делата. Тогава ресорен зам.-министър с ресор планиране на териториалното устройство бе Екатерина Захариева, настоящият министър в служебното правителство.

Според гражданското сдружение за защита на Корал причината за провала на делата е, че по две от тях министерството не е внесло съдебна такса от 20 лева, т.е., че е „предало фронта“. Неотдавна ведомството отрече, заявявайки, че според юристите му не е било длъжно да внася въпросната такса. Така или иначе съдът се произнесе в полза на трите ПУП.

След скандала „Дюнигейт“ в Несебър тази година обаче парламентът гласува поправки в ЗУЧК, съгласно които се спира прилагането на ПУП, които предвиждат строителство върху пясъчни дюни по крайбрежието. А терените зад плаж Корал са тъкмо дюни и това личи от многобройните снимки на организацията в защита на плажа.

На вниманието на Брюксел

В края на февруари за случая Корал бяха сезирани Европейската комисия и Европейският парламент. Сдружението за защита на дивия плаж изпрати цялата си налична информация за случая лично до ръководителя на Генерална дирекция „Околна среда“ в ЕК Карл Фалкенберг, до Европарламента и до президента на партия Зелените в ЕП Ребека Хармс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

19.06 2014 в 16:53

Окъкахте Лозенец, сега окъкайте и последното останало приятно кътче, ама ще има да ви се връща!

21.03 2014 в 15:14

Ujasno grozen proekt v pylen razrez s kakvito i da bilo esteticheski zakoni, kamo li za vpisvane v peizaja. Absoliutna karikatura, koiato i da se napudri pak shte si e ujas za peizaja. Interesno dali ima prechistvatelni syoryjenia za othodnite vodi ot tazi "izpompvalnica na pari"???

21.03 2014 в 13:51

Няма толкова плаж за толкова строителство. Това показва, че е измама за купувачите,които да се напъхат в едни кутийки за безумни суми пари. Пътят до Корал по нищо не се различава от този до Кара дере. Липсата на инфраструктура не позволява на това място повече от облагородени закътани в зеленина къмпинги, което е чудесния вариант за морска почивка. Предложението за голямо застрояване е чисто прецакване на туризма и природата и най- вече на почивката. Всъщност никой на нашето Черноморие не е толкова възпитан , за да пази тишина на хората, които искат почивка и затова тук е като бордей за излезли на свобода британски затворници.

21.03 2014 в 10:48

Всички участници в далаверата ги разбирам. И инвеститор, архитект, подписалите разрешителните... Всичките гоправят за пари.

Но идиотите, които купуват или отиват да почиват в тези безумия не мога да ги разбера!

21.03 2014 в 07:40

Бългаааааа-рийооооо, роооо-дина миииииллааааааа...
За мен си сиииииичкооооо тййййй на светаааааа......

20.03 2014 в 10:03

Огромната сграда в бкизък план прилича на КИТАЙСКАТА СТЕНА ! Тягосно,отблъскващо!

20.03 2014 в 08:31

Който има нужда от "Лукс" и "Цивилизация" да си ходи на Слънчев бряг. Там има достатъчно атракции, луксозни басейни, климатизирани стаи, всякакви удобства! На такива почиващи не са им нужни море, естествена природа, слънце и топлина! Да им построят някой МОЛ и това им стига! Надявам се Корал да пребъде и за идните поколения! Иначе Гърция е близо.

19.03 2014 в 16:19

Какви гаражи,какво размишлявате?!Това е недопустимо и е видно престъпление срещу природата и народа!Нямат значение никакви пупове и крадци,природата трябва да бъде запазена.
Ако искате да видите другото-отидете на унищожения плаж и къмпинг Оазис,където са прани червени и пари от...знаете.
Самотни рускини вият през лятото,мафиоти идват периодично..

19.03 2014 в 13:16

Освен всичко друго този проект е и грозен. Сградите са наредени една до друга като в казарми. Дори в Люлин и Младост има повече простор и въздух между постройките.

19.03 2014 в 12:55

@Somebody 28: Аз твърдя, че има Бог! Това, че ти не си се доближавал до Него, не си Го забелязвал, не значи, че Го няма! Нали не се приемаш за критерий!