Ето какво му готвят на Корал (снимки на проекта)

Юлиан Христов 18 март 2013 в 15:18 29034 39

Проектът
Проектът "Корал бийч"

Освен че разрешенията за строителство край плажа Корал се оказаха незаконни, цялостният проект за хотелски комплекс е в очевидно противоречие с правилата на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.

Това личи от архитектурния проект на курорта „Корал бийч“, дело на фирмата „Стефан Добрев – Архитектура и дизайн“, разпространени в мрежата Фейсбук днес. Проектът е направен през 2007-2008 г., според сайта на архитектурното ателие.

Проектът с инвеститор испанската компания „Ибердрола инмобилиариа“ предвижда строителство на многоетажни сгради с общо 2500 апартамента край все още дивия морски плаж и паркоместа за 2350 автомобила – 1800 подземни и 550 наземни. Освен това той включва площад, пешеходна алея до плажа, както и многобройни магазини, заведения и атракциони.

Близо 130-те декара зад плажа, предвидени за застрояване, са в зона А на Черноморието (100-метровата ивица от брега), където според ЗУЧК максималната плътност на застрояване трябва да е 20 %, а височината на сградите – не повече от 7.5 метра. В проекта за „Корал бийч“ и плътността, и височината, са много над нормативите.

Курорт „слят с природата“, но в неин ущърб

„Проектът е изцяло разработен така, че да създаде ваканционен курорт с много висок стандарт, който е адаптиран към природната среда и я подобрява за комфорта на потребителите. (...) За да се осигури сливане с природата, ще бъде обърнато специално внимание на развитието на зелени площи, както и на употребата на естествени материали като дърво и камък“. Това е записано за проекта в сайта на архитектурното бюро. 

„Дребен“ детайл, пропуснат от проектантите, е, че в името на този „природосъобразен“ проект преди години бе заличена цяла защитена територия в съседство с него. Става дума за местността „Блатно кокиче“, заличена през 2003 г. от министерството на околната среда, в зората на проекта, с мотива, че защитените блатни кокичета вече не съществуват там. Впоследствие, по жалби на сдружението за защита на Корал, екоминистерството направи проверка и потвърди, че днес там блатни кокичета не се срещат. Въпреки това, многобройни кадри, последните от миналата година, сочат, че там има стотици от защитените растения.

И отгоре на всичко – върху дюни

Проектът очевидно противоречи на закона за Черноморието, който е в сила от 2008 г. Законът обаче прави изключение за подробните устройствени планове (ПУП), приети по-рано. Тъкмо такъв е случаят с ПУП-овете за Корал, общо 3 на брой, одобрени от община Царево няколко години по-рано. След журналистическо разследване през 2008 г. те бяха обжалвани от Министерството на регионалното развитие, но МРРБ загуби делата. Тогава ресорен зам.-министър с ресор планиране на териториалното устройство бе Екатерина Захариева, настоящият министър в служебното правителство.

Според гражданското сдружение за защита на Корал причината за провала на делата е, че по две от тях министерството не е внесло съдебна такса от 20 лева, т.е., че е „предало фронта“. Неотдавна ведомството отрече, заявявайки, че според юристите му не е било длъжно да внася въпросната такса. Така или иначе съдът се произнесе в полза на трите ПУП.

След скандала „Дюнигейт“ в Несебър тази година обаче парламентът гласува поправки в ЗУЧК, съгласно които се спира прилагането на ПУП, които предвиждат строителство върху пясъчни дюни по крайбрежието. А терените зад плаж Корал са тъкмо дюни и това личи от многобройните снимки на организацията в защита на плажа.

На вниманието на Брюксел

В края на февруари за случая Корал бяха сезирани Европейската комисия и Европейският парламент. Сдружението за защита на дивия плаж изпрати цялата си налична информация за случая лично до ръководителя на Генерална дирекция „Околна среда“ в ЕК Карл Фалкенберг, до Европарламента и до президента на партия Зелените в ЕП Ребека Хармс.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!