Нов резерват на къмпинг Корал искат екоактивисти

Милен Енчев 03 юни 2013 в 14:15 4903 0

Корал от птичи поглед
Корал от птичи поглед

Официално искане за обявяване на нова защитена територията на черноморския къмпинг „Корал“ е било внесено миналата седмица в екоминистерството (МОСВ). Вносител на искането е гражданското сдружение „Да запазим Корал“, което от години се опитва да възстанови някогашната защитена природна защитената местност „Находище на блатно кокиче“ край къмпинга.

Местността беше заличена през 2003 г. с констатацията, че ценните блатни кокичета са изчезнали от района. Заличаването смущаващо съвпадна с вкарването на района на къмпинга в три подробни устройствени плана за хотелски комплекси. Чрез дълга серия препродажби на всичките 130 декара земя с проектите станаха собственост на испанската фирма „Ибердрола инмобилиариа“. След серия публикации преди няколко години с огромно закъснение министерството на регионалното развитие (МРРБ) обжалва ПУП-овете и загуби съдебните дела.

В края на миналата година община Царево издаде и строителни разрешения на „Ибердрола“ за хотелското селище край все още дивия плаж с общо 2500 апартамента с паркоместа за 2350 автомобила, магазини и заведения. Проверка на строителния контрол (ДНСК) установи, че всички те са издадени в нарушение – екооценките им са отдавна изтекли или въобще не са правени. Част от строителните разрешения бяха директно отменени от предишния министър на регионалното развитие Лиляна Павлова, други бяха предадени на прокуратурата в Бургас, а главният архитект на Царево, който ги е подписал, бе глобен с 15 000 лева. Жалби по случая бяха изпратени в Брюксел.

През юли 2010 г. по искане на екосдружението да се възстанови защитената местност екоминистерството изпрати проверка на място, която установи, че „в границите на бившата защитена територия, и в района на къмпинг „Корал” не е установен нито един екземпляр от вида блатно кокиче“.

„Това беше лъжа – блатни кокичета винаги е имало, но те цъфтят през ранната пролет, например тази година до месец май вече бяха прецъфтели“, коментира днес пред OFFNews Атанас Русев от „Да запазим Корал“.

През април тази година по молба на екосдружението двама експерти – Чавдар Гусев и доц. Росен Цонев от Софийския университет са изследвали района на къмпинга. Те са преброили близо 3400 блатни кокичета – съвсем различна констатация от „нито един екземпляр“, както и други ценни растения около къмпинга.

"Считаме за особено важно, да бъде осигурен природозащитен статут на изследваната територия. Той ще позволи опазването на застрашен и уникален с богатството си комплекс по силно деградиралата от урбанизацията крайбрежна ивица на Южното Черноморие“, заключават биолозите.

Към новото искане са приложени експертизи, карти и редица актуални снимки, доказващи наличието на голяма популация блатни кокичета в местността. Копие от тези декументи ще бъде изпратено и до Европейската комисия, съобщиха от гражданското сдружение.

„Нека запазим малкото което се е съхранило. Ако държавата, в лицето на новото правителство, остане пасивна и не предприеме нужните стъпки за защитата на тези уникални кътчета от българската природа - то със сигурност ще последват огромни протести и вълнения и никой няма да чака до есента, зимата, или ...“, зявиха от сдружението.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови