Ректори не искат 1500 лв. за асистент, трябвало да вдигнат и другите заплати

Мая Младенова 05 август 2022 в 12:44 6919 1

Аула

Снимка Архив

Повишаването на най-ниската работна заплата в академичната йерархия - тази за длъжността „Асистент“, влияе и върху размера на всички останали възнаграждения с постоянен и допълнителен характер, както на академичния, така и на неакадемичния (административен) състав, пишат от Съвета на ректорите.

Съветът на ректорите разпространи остра позиция срещу постановеното увеличение на минималната заплата на асистентите от 1300 на 1500 лева. Според тях решението на предишния кабинет да увеличи парите не е обезпечено, тъй като би следвало освен асистентските възнаграждения да последва и вдигане на останалите заплати на преподаватели на по-високи длъжности.

В предварителните разговори с представителите на синдикатите и ръководството на Министерство на образованието и науката, ние изрично изразихме своето несъгласие. В тази връзка, приемането на горепосоченото решение, бе изненада за нас, тъй като същото е в пълен разрез с нашето предварително становище, се посочва в позицията на ръководителите на висшите училища.

Смесването на два отделни по своето естество въпроса, каквито са този за разпределението на отпуснатите допълнително 20 милиона лева, от които българските университети имат огромна нужда, и едновременното определяне на нов минимален праг на основните работни заплати за академичните длъжности, е действие, което ще преобърне изцяло моделите на организиране на бюджетите на университетите и на формиране на работните заплати. Отделената за това сума от 20 милиона лева не покрива многобройните допълнителни съпътстващи разходи, които не са изчислени и включени при определяне на размера на субсидията от страна на държавата, пише Съветът на ректорите.

Според тях това решение е неправилно и незаконосъобразно.

Повишаването на най-ниската работна заплата в академичната йерархия - тази за длъжността „Асистент“, влияе и върху размера на всички останали възнаграждения с постоянен и допълнителен характер, както на академичния, така и на неакадемичния (административен) състав. Това е деликатна структура от взаимовръзки, при която всяка промяна на определен компонент неминуемо повлича след себе си други промени, рефлектиращи върху цялостното финансово състояние на висшите училища. Работата с тях изисква да се спазват академични, научни, управленски и други принципи и баланси, се казва в позицията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1915

1

Читателка

01.11 2022 в 15:58

1500 лева?? Оооо, не!!!!Жалко, пак няма да достигне заплатата на чистачка в съда, защото на нея й трябва да се подготвя ежедневно за преподаване пред студенти, знае чужди езици, да публикува в Web Of Science, да пише учебници и учебни помагала, за участва в международни проекти, де чете лекции в чужбина, да ...още какво ли беше?????