Ректорът на СУ се разграничи от декана, изгонил журналист от публично заседание

OFFNews 10 януари 2018 в 16:32 4912 0

Проф. Анастас Герджиков, ректор на Софийския университет "Св. Климент Охридски"

Ректорът на Софийския университет проф. дфн Анастас Герджиков се разграничи от декана, който изгони вчера журналист на OFFNews от публично заседание на факултетния съвет.

Става въпрос за проф. Божидар Ангелов, който ръководи Факултета по начална и предучилищна педагогика и чийто факултетен съвет бе свикан вчера, за да обсъди въпроса с нарушението, извършено при избора му на декан. То беше установено безспорно от Контролния съвет на СУ след сигнал на студента и член на Академичния съвет Симеон Георгиев.

Нарушен е правилникът на Университета, който забранява за декан за бъде избиран доцент или професор, който ще навърши възраст за пенсиониране в рамките на мандата си. Проф. Ангелов става на 65 г. два месеца преди края на мандата си през 2019 г. В същото време, преди избора той е уверил с декларация, че няма да настъпи основание за пенсиониране в рамките на мандата.

Общото събрание на факултета е органът, който може да го отзове.

Не съм съгласен с подобно поведение, то не е правилно, категоричен бе ректорът на СУ проф. Герджиков.

Той очаква становище по казуса с избора на декана от Юридическия факултет на СУ, след което ще прецени какви действия да предприеме.

По случая вече работи и прокуратурата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!