Ексклузивно Със сълзи: Свалиха Росен Желязков от председателското място в предпоследния ден на 49-ото НС

Деканът, скрил възрастта си, гони журналисти от публично заседание в Софийския университет

Александра Маркарян 09 януари 2018 в 15:55 7467 2

"Моля, напуснете!" С тези думи деканът на Факултета по начална и предучилищна педагогика проф. Божидар Ангелов скочи от стола си и буквално избута репортера на OFFNews извън залата, в която след минути трябваше да започне извънредно заседание на факултетния съвет. Дневният му ред съдържаше една-единствена точка - разглеждане на доклада, уличил го в подаване на декларация с невярно съдържание, която е позволила той да бъде избран за декан.

Сигналът за това, подаден от студента и член на Академичния съвет Симеон Георгиев, бе потвърден единодушно от членовете на Контролния съвет на Софийския университет, след което Георгиев сезира прокуратурата.

Правилникът на СУ забранява за декан да бъде избиран кандидат, който ще навърши пенсионна възраст в рамките на мандата. Но точно това ще се случи с проф. Божидар Ангелов два месеца преди изтичането на мандата. В отговор на запитване на OFFNews ректорското ръководство прехвърли тежестта за вземането на решение дали деканът да бъде отстранен на факултета му и не коментира случая.

Именно този въпрос обсъжда днес факултетният съвет на извънредно заседание от 14 ч. В момента, в който професорът видя репортера на OFFNews - минути преди 14, скочи, устреми се към него и го "изведе" от залата, в която се чуваше глъчка от събралите се членове на съвета.

Представихме се с име и медия и поискахме да отразяваме публичното иначе заседание в издържания от данъкоплатците държавен Софийски университет. Но бяхме изтикани навън от декана, който заяви, че съветът го е засекретил. На възражението ни, че заседанието му още не е започнало, получихме отговор, че това било станало предварително. Поискахме да видим решението. Отговорът беше: "Сега няма да се занимаваме с глупости".

OFFNews реши да отрази заседанието, за да даде гласност на позицията по казуса и на декана, който досега не се е възползвал от поканата ни (отправена писмено на 4 януари) да го стори. Медията ни остава отворена за това от уважение към читателите си. Вярваме, че те трябва да имат достъп до различните гледни точки по всяка важна за тях тема.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

2

косата

09.01 2018 в 19:26

За неразбралите: "Правилникът на СУ забранява за декан да бъде избиран кандидат, който ще навърши пенсионна възраст в рамките на мандата." Говорим за неспазване на този правилник.

12182

1

sawall

09.01 2018 в 16:58

Ето заради такива отдадени на работата си хора Софийския университет се издига все повече и повече в световните класации! Какво? Сривал се в класациите ли? Фалшива новина! Истината е че гони Харвард!
 
X

Да помогнем на украинските деца!